Nieuws

Forensisch accountant pleit pensioenfonds CBR vrij van fraude

Nieuw onderzoek bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft onregelmatigheden blootgelegd bij het pensioenfonds. Maar fraude is niet geconstateerd, zegt Integis, een bureau voor forensische accountancy.

Uit het onderzoek van Integis komt naar voren dat er tegen de regels in is geschoven met miljoenen binnen het pensioenfonds van het CBR. Maar er is geen fraude gepleegd, niemand heeft zich persoonlijk verrijkt. 

Berichten over onregelmatigheden bij het CBR zijn er al jaren. "Al tien keer eerder is er onderzoek gedaan", zegt woordvoerder Coen Sleddering van het CBR. De eigen accountant, KPMG, heeft bij de controle van de jaarrekening nooit gekeken naar onregelmatigheden bij het pensioenfonds. "Er is vanuit de jaarrekening geen relatie met het pensioenfonds", aldus Sleddering. 

"Eerdere onderzoeken naar het pensioenfonds zijn wel gehouden door de accountants.  Maar de ondernemingsraad heeft aangedrongen op een diepgaander en onafhankelijk onderzoek. De bevindingen van dit rapport wijken niet af van eerdere uitkomsten." 

"Wel is er meer diepgang. Er is over jaren onderzoek gedaan en elke boeking is bekeken. Het onderzoek heeft dan ook een jaar geduurd en een  half miljoen euro gekost. Hopelijk is deze kwestie nu opgelost." 

"Op 1 januari van dit jaar is het pensioenfonds overgegaan naar ABP en is de eindloonregeling vervangen door een middelloonregeling."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.