Nieuws

FTSE 350: elf jaar zelfde accountant

De bedrijven in de Britse FTSE 350 zoeken relatief zelden een nieuwe accountant, ook al levert zo'n wisseling in de praktijk vaak een goedkopere en betere audit op. Gemiddeld blijven ze 11,3 jaar bij hetzelfde accountantskantoor. Dat blijkt uit onderzoek door de Britse mededingingsautoriteit.

De resultaten komen voort uit een breder onderzoek door de Competition Commission naar de audit van 350 grootste ondernemingen die zijn genoteerd aan de Londense beurs. In totaal werden daarbij ruim zeshonderd cfo's, financiële afdelingen en voorzitters van audit committees ondervraagd. 

De respondenten toonden weinig aandrang om van accountant te wisselen, zo blijkt. Gemiddeld blijven 11,3 jaar bij hetzelfde accountantskantoor en 59 procent is al minstens vijf jaar niet van accountant gewisseld. Meer dan een derde van de ondernemingen heeft al ruim elf jaar dezelfde big four-accountant, veertien procent werkt al meer dan twintig jaar met hetzelfde accountantskantoor. 

Van de bedrijven die wel overstapten naar een andere accountant bereikte ruim de helft een kostenverlaging en rapporteert 64 procent een verbeterde auditkwaliteit. 

Van alle accountantswisselingen onder de FTSE 350 de afgelopen vijf jaar, ging het in 97 procent van de gevallen om wisselingen binnen de big four. 

Zelfgenoegzaamheid (complacency) van het accountantskantoor, een forse verhoging van de audit fee en een problematische relatie tussen auditor en management zijn de gangbaarste redenen om van accountantskantoor te wisselen. 

Voor 38 procent van de respondenten zou een schandaal rond hun accountantskantoor een reden te zijn om naar elders over te stappen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.