Nieuws

Nederland 1 of 6 op lijst meest 'internationale' landen

Gemeten naar wereldwijde verbondenheid is Nederland het zesde land ter wereld. Of de nummer één, afhankelijk van de meetmethode. Opvallend: De wereld anno 2012 is minder geglobaliseerd dan die in 2007. En internationalisering betreft vooral contacten met landen in de eigen regio.

Gemeten naar de mate van globalisering van de zestig grootste economieën ter wereld staat Nederland op de zesde plaats. De top 3 wordt gevormd door Hong Kong, Singapore en Ierland. Althans, volgens de meetmethode gehanteerd in het door Ernst & Young samen met de Economist Intelligence Unit gepubliceerde rapport 'Looking beyond the obvious: globalization and new opportunities for growth'.

In deze index wordt op vijf criteria gemeten: de openheid van handel, kapitaalbewegingen, de uitwisseling van technologie en ideeën, de bewegingen op de arbeidsmarkt en culturele integratie.

Uit de Index komt sterk naar voren dat de snelgroeiende niet-BRIC-markten (BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India, China) zich ontwikkelen tot hot spots voor mondiaal actieve ondernemingen. Volgens een aantal criteria op het gebied van handel, investeringen, cultuur en technologie zijn zij beter dan de BRIC-landen mondiaal geïntegreerd. Daarnaast vertonen deze markten een aanhoudend hoge economische groei. Zo zitten Turkije, Mexico en Indonesië tussen 2000 en 2015 China en India op de hielen in termen van groei van het bruto binnenlands product.

Volgens het rapport ontwikkelen Peru, Colombia, Venezuela, Maleisië en Vietnam zich tot de meest dynamische vestigingslocaties ter wereld, evenals diverse Afrikaanse landen en regio's.

Eind 2012 publiceerde het Duitse DHL een soortgelijk rapport, de Global Connectedness Index (CGI) 2012. In deze die index prijkt Nederland op plaats één.

Deze CGI meet de 'breedte' en 'diepte' van de internationale verbondenheid van 140 landen op basis van meer dan een miljoen gegevens over internationale handels-, kapitaal-, informatie- en personenstromen (migratie, studenten, toerisme), over de periode 2005-2011. Diepte refereert aan de mate waarin een bepaalde activiteit internationaal is. Breedte refereert aan de mate waarin het internationale deel van die activiteit is gespreid over meer landen.

Nederland is volgens deze berekening al sinds 2005 het meest internationaal verbonden land, met hoge scores op zowel de diepte als breedte van die verbondenheid. Nederland staat voor alle onderdelen van de index in de top 5, met uitzondering van de personenstromen, waar het als dertiende staat genoteerd, achter elf andere Europese landen. Opvallend is dat Nederland met uitgaande directe investeringen veel hoger staat geklasseerd (op 11) dan bij inkomende investeringsstromen (89).

Belangrijkste conclusie in het door hoogleraar Pankaj Ghemawat geschreven GCI-rapport is dat de wereld nu minder verbonden is dan in 2007. Tussen 2005 en 2007 nam de verbondenheid nog toe, maar deze zakte in elkaar bij het begin van de financiële crisis. Ondanks een bescheiden groei sinds 2009 is de verbondenheid nog lang niet teruggekeerd op het niveau van voor de crisis.

Van de tien meest verbonden landen ter wereld in 2011 volgens de CGI-methode liggen er negen in Europa. Europa is dan ook de meest verbonden regio ter wereld.

Terwijl de internationale verbondenheid wereld in zijn geheel tussen 2010-2011 maar bescheiden groeide, maakten sommige landen grote sprongen. Dat geldt voor Mozambique, Togo, Ghana, Guinee en Zambia. Hoewel sub-Sahara Afrika regio zelf nog altijd het minst verbonden is in absolute zin, maakte het tussen 2010 en 2011 wel de grootste relatieve groei door.

Opvallend is dat de in de afgelopen decennia sterk gestegen 'diepte' van de verbondenheid niet gepaard ging met een vergelijkbare 'verbreding' van die internationale contacten. "Grenzen en afstanden zijn nog steeds van grote invloed", concludeert het rapport. Zo was de gegroeide internationalisering van landen op handelsgebied vooral een gevolg van toenemende import en export met landen in eigen regio. Hetzelfde geldt voor investeringen, telefoonverkeer en migratie.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.