Nieuws

Vlees Selten blijft in bewaring na PwC-onderzoek

Het vlees van Vleesgroothandel Willy Selten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het voorjaar van 2013 in bewaring had genomen, wordt na onderzoek van PwC niet vrijgegeven.

Dat heeft de NVWA vandaag aan de curator van het bedrijf laten weten. De redenen voor deze inbewaringneming zijn dat de herkomst, traceerbaarheid en de identificatie van het vlees niet kunnen worden aangetoond.

Ook zijn partijen paardenvlees als rundvlees gedeclareerd. Bovendien is paardenvlees waarin het voor mensen gevaarlijke diergeneesmiddel fenylbutazon was aangetroffen, niet traceerbaar gebleken. Het vlees, ongeveer twee miljoen kilo, ligt opgeslagen in vier koel- en vrieshuizen.

De curator had verzocht het vlees vrij te geven. Daartoe had hij een plan van aanpak ingediend bij de NVWA. PwC heeft dit plan van aanpak en de administratie van het bedrijf van Selten beoordeeld. PwC komt ook tot de conclusie dat niet kan worden gesteld dat het vlees EG-waardig is. Ook kan PwC geen zekerheid geven over de herkomst, de traceerbaarheid en de identificatie van het inbeslaggenomen vlees.

PwC constateert dat Selten veel meer partijen vlees heeft verkocht dan ingekocht, zodat er sprake is van een ongedocumenteerde vleesstroom. Dit vlees kan in alle partijen zijn terechtgekomen. En in deze vleesstroom kan fenylbutazon zijn terechtgekomen.

In 2011 heeft het bedrijf van Selten 401.636 kg meer vlees verkocht dan ingekocht, voor 2012 is dat 1.144.600 kg.

Op basis van het eigen onderzoek, het strafrechtelijk onderzoek en dat van PwC concludeert de NVWA dat niet vaststaat dat het vlees van vleesgroothandel Selten voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Geen van de partijen kan als veilig worden aangemerkt.

Onveilige levensmiddelen mogen niet in de handel worden gebracht. Om te voorkomen dat de consument wordt blootgesteld aan onveilige levensmiddelen, blijft het vlees in bewaring.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.