Nieuws

Young Profs: 'Afstemming accountant en IT-auditor moet beter'

De samenwerking tussen IT-auditors en accountants leidt tot een efficiëntere en betere audit, maar de kennis van elkaars vakgebied is nog onvoldoende uitgewisseld.

Dat blijkt uit een enquête onder NBA Young Profs en NOREA Young Profs. De resultaten van het onderzoek zijn gisteravond gepubliceerd tijdens het door de NBA Young Profs georganiseerde Innovatiedebat. Young Profs van NBA en NOREA gingen daar in discussie over de plaats van IT in de controleaanpak en de rol daarbij van de IT-auditor.

Van de 181 respondenten (NOREA Young Profs 88, NBA Young Profs 93) vindt circa 20% de gemiddelde kennis van zijn eigen professie binnen zijn eigen beroepsgroep onvoldoende. Daarbij is er tussen beide groepen geen verschil.

Met de kennis over de andere beroepsgroep is het volgens de jonge professionals minder goed gesteld. Een meerderheid van ruim 75% vindt zijn eigen kennis en de kennis van zijn beroepsgroep over de andere professie onvoldoende (financial of IT-audit). Met één uitzondering: de NOREA Young Profs schatten hun persoonlijke kennis over de andere professie (financial audit) iets minder negatief in. 'Slechts' 36% geeft aan die onvoldoende te vinden.

Ruim de helft van de respondenten vindt dat er altijd werkzaamheden moet worden uitgevoerd om de continuïteit en betrouwbaarheid van de geautomatiseerde gegevensverwerking vast te stellen.

Veel respondenten vinden dat IT-auditors in veel meer verschillende fasen in het controleproces moeten worden betrokken, maar met name in de opdrachtaanvaarding (53%), risicoanalyse (70%) en controleaanpak (62%). Vooral de leden van NOREA Young Profs zien in die drie fasen een grotere rol voor de IT-auditor weggelegd.

De NOREA Young Profs hebben ook een uitgesprokener mening over de vraag of de afstemming tussen accountant en IT-auditor moet verbeteren. Bijna 75% vindt die afstemming nu niet voldoende, tegenover 35% van de NBA Young Profs.

Daarentegen verwachten de NBA Young Profs (84%) vaker dan hun NOREA-collega's dat de efficiency van de jaarrekeningcontrole toeneemt door een goede samenwerking met de IT-auditor (84% tegenover 54%).

De effectiviteit en kwaliteit van de audit zouden volgens de meeste respondenten ook toenemen: bij de NBA Young Profs is dat volgens 84% het geval (zowel effectiviteit als kwaliteit) , bij de NOREA Young Profs zijn de percentages respectievelijk 62% en 74%.

Circa driekwart van de Young Profs vindt dat de IT-auditor zou moeten mee tekenen bij de management letter. Daarnaast vindt bijna 40% van de NBA Young Profs en ruim 60% van de NOREA Young Profs dat de IT-auditor ook moet mee tekenen bij de controleverklaring.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.