Nieuws

Audit integration moet gaan 'vliegen'

Aan een meer op processen en IT-gerichte controleaanpak is dringend behoefte, omdat de gepercipieerde waarde van de controle ‘oude stijl' afneemt. Toch komt dit nog niet echt van de grond. Een revolutie is nodig.

Dat betogen Ivo Kouters en Age-Jan van der Meer in het maartnummer van Accountant.

Audit integration, het toepassen van IT-audit als geïntegreerd onderdeel van de jaarrekeningcontrole, biedt vele voordelen voor zowel accountant als klant. Zoals efficiëntere controle en/of meer assurance, meer toegevoegde waarde voor de klant (potentiële verbeteringen komen aan het licht) en ook voor de medewerkers van het accountantskantoor (werk wordt breder en interessanter).

Toch wil het nog niet echt van de grond komen, ondanks de vele trainingen op dit gebied. Dit is onder meer verklaarbaar door een gebrek aan communicatieve vaardigheden van de betrokken specialisten. Volgens de auteurs is de gemiddelde accountant niet goed op de hoogte van de mogelijkheden en beperkingen van IT-audit en heeft hij daar ook weinig tot geen affiniteit mee. En omgekeerd.

Erkenning van de knelpunten door zowel de IT-auditor als de accountant is het begin van de weg naar een succesvolle audit integration, stellen ze. Daarbij onderscheiden ze vier cruciale succesfactoren, die ze vervolgens op praktische wijze nader behandelen:

  • Training on the job
  • IT-auditor moet weten wat accountant doet
  • IT-auditor vanaf dag één actief betrokken
  • Beter communiceren

"Door goed te communiceren en ook de overige drie succesfactoren strikt aan te houden, kan de IT-auditor gedurende de hele controle van toegevoegde waarde zijn", aldus de auteurs. "Daarmee verdwijnt automatisch de perceptie dat een IT-auditor 'alleen maar duur is'."

"In een economisch klimaat waarin budgetten onder druk staan en klanten makkelijk van accountant wisselen, moeten accountants zich van hun collega's onderscheiden. Met vaktechnische kennis alleen is geen klant te overtuigen, de accountant moet ook aan de businesskant een steentje bij kunnen dragen. Dat maakt audit integration een geschikt middel om in te zetten."

Naast een efficiënter uitgevoerde controle kan audit integration ook bijdragen aan een betere interne beheersing van risico's en grondige inhoudelijke analyses van bedrijfsdata, stellen de auteurs. Voordeel voor de accountant én voor de klant dus. Het mes snijdt aan twee kanten.

"Als audit integration goed wordt uitgevoerd kan de term meteen vervallen. Er is dan geen onderscheid tussen IT-audit en accountantscontrole, maar audit integration is een blijvend onderdeel van de jaarrekeningcontrole nieuwe stijl. Sterker het is jaarrekeningcontrole nieuwe stijl."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.