Nieuws

SEC bekijkt beleid schikkingen

De nieuwe voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) gaat het beleid overwegen om bedrijven en individuen zaken te laten schikken zonder misstappen te ontkennen of toe te geven.

SEC-voorzitter Mary Jo White verdedigde het huidige schikkingsbeleid gisteren tijdens een ‘budget hearing' op Capitol Hill door er op te wijzen dat het de overheid mogelijk maakt om snel geld aan beleggers terug te geven zonder proces, meldt The Washington Post. Maar White, in april 2013 aangetreden als opvolger van Mary Shapiro, vertelde het panel ook dat ze bezig is het beleid samen met de enforcement division van de SEC tegen het licht te houden om er zeker van te zijn.

Critici van het huidige schikkingsbeleid, ook uit de rechterlijke macht, wijzen er regelmatig op dat het huidige beleid te weinig afschrikkend werkt. Het beleid stuitte vooral op kritiek rond de schikkingen die de SEC overeenkwam met financiële firma's zoals Citigroup and JPMorgan Chase voor hun gedrag bij de verkoop van complexe hypotheekproducten in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis.

Verdedigers van het huidige beleid wijzen op het gevaar dat verandering daarvan zou kunnen leiden tot verstopping van de rechterlijke macht met zaken die nu snel kunnen worden geregeld.

In januari 2012 veranderde de SEC haar beleid al zo dat 'no admit or deny' onmogelijk werd bij schikkingen waarin autoriteiten zoals Justitie in dezelfde zaak strafrechtelijke aanklachten hebben lopen waarbij de desbetreffende onderneming of persoon schuld bekent. De meeste SEC-schikkingen vallen echter niet in die categorie.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.