Nieuws

'Accountants zitten nog steeds in de ontkenning'

Accountants proberen met 'integrated reporting' nieuwe inkomsten te genereren, maar doordat ze gevangen zitten in hun paradigma van fysieke activa, zien ondernemers en gisse investeerders ze gewoon niet meer staan. Aldus Hans Strikwerda vandaag in het Financieele Dagblad.

Consultant Strikwerda, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en partner bij Nolan, Norton & Co, reageert daarmee op eerdere uitspraken van Alfa-voorzitter Fou-Khan Tsang in het FD. Deze stelde dat de malaise waarin accountants verkeren, naast de economische crisis, ook de digitalisering als structurele oorzaak heeft.

"Hiermee ontkent Tsang, en met hem de hele beroepsgroep, wat er werkelijk aan de hand is", aldus Strikwerda. "Sinds het begin van de jaren negentig is er een omslag gaande naar immateriële activa, het menselijke kapitaal, informatiekapitaal - niet te verwarren met ICT - en organisatiekapitaal, als bepalende factoren voor de waardecreatie en de waarde van de ondernemingen. Onder de huidige boekhoudregels van de IAASB (Strikwerda bedoelt IASB, red.) mogen deze vormen van kapitaal en de investeringen daarin niet op de balans worden vermeld. Deze worden dus ook niet opgenomen in de jaarrekening."

Dit dwingt kapitaalverschaffers om vooraf de vraag te beoordelen of beloofde winsten in de toekomst ook inderdaad gerealiseerd zullen worden en of de strategie en beslissingen de juiste zijn, vervolgt Strikwerda. Omdat de jaarrekening daarover niets vermeldt en "de accountant niet de deskundigheid heeft om zulke informatie te beoordelen" gaan beleggers volgens hem steeds vaker op bedrijfsbezoek om zich zo zelf een oordeel te vormen.

"Daarmee verliest de jaarrekening aan marktaandeel op de informatiemarkt en dus aan economische waarde, wat zich vertaalt in lagere tarieven voor accountants en lagere persoonlijke inkomens."

Accountants proberen met trucjes zoals 'integrated reporting' wel nieuwe inkomsten te genereren, maar omdat ze gevangen zitten in hun paradigma van fysieke activa, zien ondernemers en gisse investeerders volgens de consultant "die accountant gewoon niet meer staan".

Tsang merkte eerder deze week op dat voor de accountant cliënten gewoon 'klanten' zijn geworden, met het bijbehorende gedrag. Volgens Strikwerda zou hij er beter aan doen zich te realiseren dat voor de cliënt "de accountant als gevolg van zijn stilstand geen professional meer is, en dus ook geen recht meer heeft op het respectvolle gedrag van een cliënt".

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.