Nieuws

Professor Hans Blokdijk overleden

Dinsdag 9 juli 2013 is in Amsterdam professor Hans Blokdijk RA op 78-jarige leeftijd overleden. Blokdijk heeft jarenlang een zeer prominente plaats ingenomen in de accountancy, zowel in de wetenschappelijke wereld als in het debat over het accountantsberoep in Nederland.

Hans Blokdijk was van 1987 tot 2000 hoogleraar accountancy aan de Vrije Universiteit Amsterdam en van 2003 tot 2006 hoogleraar accountancy aan Universiteit Nyenrode. Tot 1992 was hij partner bij KPMG. Na zijn vertrek bij KPMG was hij werkzaam als zelfstandig adviseur van accountants en advocaten. Daarnaast was hij onder andere voorzitter van de Stuurgroep Statistical Auditing van het Limperg Instituut en lid van diverse NIVRA-commissies.

Blokdijk heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, waaronder artikelen in Nederlandse en internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals het MAB, Auditing: a Journal of Practice and Theory en International Journal of Auditing. Het zwaartepunt bij zijn publicaties lag bij de accountantscontrole. In 2011 publiceerde hij samen met Jan Achten RA het boek Tuchtrecht voor accountants.

Blokdijk schreef ook zeer regelmatig artikelen en opiniebijdragen in de Accountant en Accountant. Daarnaast verzorgde hij de annotaties bij de tuchtrechtuitspraken, aanvankelijk in de publicatie Jurisprudentie Tuchtrechtspraak van het NIVRA, de afgelopen jaren in de Accountant en Accountant.

Hans Blokdijk wordt op dinsdag 16 juli begraven. Om 11.15 uur zal de gezongen uitvaartmis worden opgedragen in de parochiekerk van de H.H. Engelbewaarders aan de Pa Verkuyllaan te Badhoevedorp. Aansluitend vindt om 13.30 de begrafenisplechtigheid plaats in de aula van het gebouw de Vijfhoek, Wibautstraat 282, 1505 HR te Zaandam. Na de bijzetting in het familiegraf is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in de ontvangstkamer van de Vijfhoek.

Het accountantsberoep verliest met Hans Blokdijk een uitgesproken, deskundig en betrokken professional.

Zie ook: In memoriam - Hans Blokdijk: scherp denker en aardig mens van Tom Nierop

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.