Nieuws

VS: Chinese accountants exit bij Amerikaanse beursfondsen

Chinese bedrijven met Amerikaanse beursnoteringen zijn voortaan verboden gebied voor de Chinese accountants van de big four. Beurswaakhond SEC heeft dat besloten.

De gedupeerde kantoren hebben al aangegeven gewoon door te gaan met controles van hun Chinees-Amerikaanse klanten.

De maatregel van de Amerikaanse toezichthouder SEC is de uitkomst van een slepend geschil tussen de Amerikaanse toezichthouders en de Chinese vestigingen van de big four.

Als het vonnis overeind blijft na beroepsprocedures, betekent dit dat de vier Chinese accountantskantoren zes maanden uitgesloten zijn van controlewerk voor Amerikaanse beursfondsen.

In de praktijk gaat het dan over boekencontrole van Chinese bedrijven aan Amerikaanse beurzen. De kwaliteit van deze controles door de Chinese big four is al jaren onderhevig aan kritiek van Amerikaanse toezichthouders. Herhaaldelijk komen boekhoudschandalen en andere financiële onregelmatigheden aan het licht bij Chinese bedrijven met Amerikaanse beursnoteringen.

Het heikele punt is dat de Chinese accountantskantoren weigeren om controledossiers over te dragen aan Amerikaanse toezichthouders. Amerikaanse en Chinese toezichthouders kibbelen al jaren over deze kwestie, met als inzet de wederzijdse bevoegdheid om accountants te controleren.

De kantoren in kwestie hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Ondertussen werken ze gewoon door voor hun in de VS gevestigde Chinese klanten."In the meantime the firms can and will continue to serve all their clients without interruption", zo lieten de vier weten in een verklaring.

In juli 2013 kondigde de Chinese financiële toezichthouder nog aan accountantsdossiers over te gaan dragen aan de SEC. Dat is in een aantal gevallen ook gebeurd, maar niet alle dossiers die de SEC had opgevraagd zijn ook geleverd, zo staat volgens persbureau Reuters in het vonnis te lezen.

De Chinese takken van de big four vinden dat de autoriteiten dit onderling moeten oplossen, en niet door het onder druk zetten van de kantoren. "They're putting pressure on us because they think we can influence the regulators in China, which is absolutely not correct", zegt Paul Winkelmann, verantwoordelijk partner voor risk en compliance bij PwC in Groot-China.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.