Nieuws

Basketbalclub Donar breekt met KPMG

De Stichting Prof Basketbal Groningen (Donar) heeft accountant KPMG ingeruild voor BDO Accountants. De jaarrekening 2012-2013 waarover met KPMG "een verschil van inzicht" bestond, is inmiddels door BDO goedgekeurd.

In een gezamenlijk persbericht is vandaag  bekendgemaakt dat de relatie tussen Donar met KPMG wordt beëindigd. Het bestuur van de stichting en KPMG zijn volgens dat bericht "tot de conclusie gekomen dat tussen hen een verschil van inzicht bestaat over de condities waaronder de opdracht tot controle van de jaarrekening 2012-2013 zou moeten worden uitgevoerd". Men kon het, met andere woorden, niet eens worden over de reikwijdte en diepgang van de controle.

KPMG was sinds het boekjaar 2008-2009 als accountant betrokken bij de vrijwillige accountantscontrole van de jaarcijfers van de Stichting, aldus Donar. Daar wordt aan toegevoegd dat het bestuur van Donar "KPMG erkentelijk is voor de prettige wijze waarop sinds 2008 is samengewerkt".

Volgens het Dagblad van het Noorden is BDO Accountants de nieuwe accountant van de basketbalclub en heeft dat kantoor "de boekhoudingen van vorig seizoen en het seizoen ervoor in orde bevonden".

Begin dit jaar werd duidelijk dat KPMG de jaarrekening over het seizoen 2012-2013 niet (tijdig) kon goedkeuren. Dat seizoen leverde volgens Donar een verlies op van 200 duizend euro. Waarnemend voorzitter Gert Kiel zei in maart tegen RTV Noord "dat KPMG een liquiditeitsprognose voor volgend seizoen wilde en dat die nog niet gegeven kon worden". Want Donar (toen GasTerra Flames geheten) had op dat moment nog geen nieuwe hoofdsponsor voor het volgende seizoen gevonden.

Die was er in juni ook nog niet. In antwoord op nieuwe vragen van RTV Noord stelde secretaris Gert-Jan Swaving toen dat "het bij de club niet duidelijk was wat KPMG precies nodig heeft". Volgens Swaving "zegt KPMG dat het te maken heeft met de onzekerheid wat betreft de continuïteit bij de club. Daarnaast zegt de accountant dat er niet 100 procent garantie is dat alle rekeningen die binnen zouden kunnen komen, al binnen zijn. Het is ons niet duidelijk waarom KPMG nog steeds geen goedkeuring wil geven. We weten niet wat ze precies van ons willen. Ik vind het een wazig verhaal van KPMG."

KPMG zegt niets te kunnen toevoegen aan het gezamenlijke persbericht. BDO laat in een reactie op vragen over reikwijdte en diepgang van de controleaanpak weten "nooit in te gaan op vragen die betrekking hebben op onze klanten en/of opdrachten die we voor klanten uitvoeren of uitvoerden".

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.