Nieuws

Partnermodel 'springlevend'

Het partnermodel in de accountancy en de advocatuur heeft de afgelopen tien jaar slechts geringe veranderingen ondergaan.

In een onderzoek van adviesbureau GITP, onder zestien advocaten- en zeventien accountantskantoren,  wordt gesproken van alleen "een lichte verschuiving naar het corporate model". Zo is het aantal non-equitypartners toegenomen (met 15 procent), rukt de gedifferentieerde winstdeling op en is er een trend naar compactere besturen.

"Het maatschapsmodel is nog steeds springlevend", aldus onderzoeker Marcel Wanrooy. "De gemeenschappelijke besluitvorming, het beperkte mandaat voor het bestuur, de samenstelling van het bestuur uit vakprofessionals: ze zijn de afgelopen tien jaar zonder meer behouden gebleven. Net als het vrijwel ontbreken van externe toezichthouders."

Dit ondanks de grote druk concurrerender te worden, te innoveren en zich aan te passen bij jongere generaties, voegt Wanrooy daaraan toe. Wel ziet hij enige beweging in de hiërarchie tussen partners: "Er wordt meer hiërarchisch gestuurd in de vorm van servicelines." Overigens is gemiddeld het aantal partners per kantoor afgenomen.

Wanrooy startte in 2004 met promotieonderzoek naar de vraag wat de beste bestuursvorm is voor partnerorganisaties. Toen stelde hij vast dat er geen 'one best way' bestaat, maar wel een aantal voorkeursoplossingen en dominante ontwikkelingen. Het huidige onderzoek onder 33 kantoren is deels een herhaling van dat onderzoek en beschrijft de trends in de gehanteerde bestuursvormen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.