Nieuws

Uren schrijven ten dode opgeschreven

De overgrote meerderheid van de accountants gaat ervan uit dat uren schrijven in de toekomst niet meer de basis van hun verdienmodel is.

Dat blijkt uit de accountantsscan van softwarebedrijf AFAS, waaraan 522 accountants hebben meegewerkt. Driekwart zegt dat 'uurtje-factuurtje' uiteindelijk ten dode opgeschreven is. Een aanzienlijk deel van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat ook niet te betreuren. Men realiseert zich "dat het niet meer van deze tijd is, nu klanten steeds meer vraagtekens zetten bij de toegevoegde waarde van accountancydiensten", aldus Mohamed Amri, manager Productmanagement bij AFAS Software. "Ongeveer de helft van de accountants vindt dat het hoog tijd wordt dat het verdienmodel verandert. Slechts een kwart denkt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen."

Accountants zien grote veranderingen in hun sector. De Rabobank gaf in haar Sectorupdate Accountancy van september 2013 al aan dat een onderscheidende propositie voor accountantskantoren steeds belangrijker wordt. Volgens het rapport is innovatie steeds meer nodig in de sector, aangezien accountancydiensten in toenemende mate een commodity worden. Amri: "De scan bevestigt de bevindingen in dit rapport. Accountants die de scan hebben ingevuld, geven aan zich volledig bewust te zijn van deze ontwikkelingen en bezig te zijn met het vinden van een antwoord hierop."

Opvallend is dat 90 procent van de accountants aangeeft redelijk tot goed te gedijen in tijden van verandering. Het zelfvertrouwen is blijkbaar groot: bijna de helft van hen vindt dat het eigen kantoor beter in veranderen en vernieuwen is dan het gemiddelde accountantskantoor. "Dat belooft veel voor de toekomst", aldus Amri. "Maar accountants hebben ook geen keuze. Het is of meegaan met de veranderingen, of afhaken, met als risico dat je failliet gaat."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.