Nieuws

'Minder low balling door scherper toezicht AFM'

Controle aanbieden onder de kostprijs komt steeds minder voor in Nederland. Dat is vooral te danken aan het scherpere toezicht van de AFM op kleinere kantoren.

Dat stelt Ted Verkade, regionaal voorzitter van Baker Tilly Berk. "Bieden onder de kostprijs van controleopdrachten komt ook in Nederland voor", zegt hij. "We zijn er hier ook tegenaan gelopen. Maar het is niet zo dramatisch dat wij daardoor veel omzet zijn misgelopen."

Verkade verwijst naar Engeland, waar Baker Tilly schade opliep door low-balling, een term die wordt gebruikt voor aanbieden onder kostprijs. De winst van Baker Tilly in Engeland is vorig jaar gehalveerd, volgens het kantoor mede het gevolg vanwege de abnormaal lage offertes van concurrenten.

"Wij vinden dat aanbieden onder kostprijs niet kan, want het heeft grote risico's voor de kwaliteit van de controles", vervolgt Verkade. "Bedenk dat het hier niet gaat om scherp inschrijven, maar om prijzen die onder de kostprijs duiken."

"Dat zijn prijzen waarvoor je niet het werk kunt leveren dat je belooft of dat je hoort te doen bij een verantwoorde controle. Dat betekent dat die kwaliteit ergens tekort gaat schieten."

Verkade pleit ervoor om regels in te voeren die deze praktijken verbieden. "Dit hoort meegenomen te worden in de gedragsregels voor accountants."

Volgens hem is het aanbieden onder de kostprijs niet aan de orde bij de grotere kantoren, die al langere tijd onder een vergrootglas van de AFM lagen. "Nu heeft de AFM deze kwaliteitscontroles ook doorgetrokken naar de kleinere kantoren en is er veel meer dan voorheen een level playing field."

"Opvallend is dat het inschrijven onder de kostprijs sindsdien is afgenomen. Tegenwoordig komen we low balling nog maar heel incidenteel tegen. Het valt niet uit te sluiten dat het nog wel eens gebeurt bij het streven om scherpe offertes neer te leggen."

"De accountancy blijft overigens een competitieve markt en bedrijven zijn extreem kostenbewust. Maar de kwaliteit van de controle moet gewoon goed zijn. Daar ligt een grote opdracht voor accountantskantoren. Zij moeten efficiënte methoden vinden om kwalitatief goede controles uit te voeren. Maar efficiency kent ook zijn grenzen. Uiteindelijk moet er gewoon een faire prijs voor de audit worden betaald."




Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.