Nieuws

KPMG versterkt topstructuur

Jurgen van Breukelen, bestuursvoorzitter van KPMG, heeft een serie maatregelen aangekondigd om de corporate governance bij KPMG verder te versterken. Jan Hommen is aangetrokken als speciaal adviseur en Jaap de Keijzer als chief legal officer.

De inbreng van externe expertise moet het kantoor helpen structurele veranderingen te realiseren.

"De ontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben ons gesterkt in de overtuiging dat we onze structuur moeten veranderen. Het belangrijkste onderdeel van deze maatregelen is het toevoegen van externe expertise aan KPMG en daarmee onze governance verder te versterken, ook voor wat betreft het invullen van onze publieke verantwoordelijkheid, zoals we hebben aangekondigd eind 2013", aldus Van Breukelen.

Jan Hommen speciaal adviseur

Jan Hommen treedt per 1 mei aan als speciaal adviseur voor een periode van minimaal één jaar. Hommen zal KPMG adviseren over de governance, de inrichting, samenstelling en werking van de raad van commissarissen en de Commissie Publiek Belang.

Hommen was voorheen onder andere ceo van ING, cfo van Philips en voorzitter van de raad van commissarissen van TNT en Reed Elsevier.

Jaap de Keijzer chief legal officer

Jaap de Keijzer wordt per 1 mei aangetrokken als chief legal officer voor de periode van maximaal één jaar. De Keijzer wordt hiervoor door zijn huidige kantoor (De Brauw Blackstone Westbroek) voor de helft van zijn tijd beschikbaar gesteld. Hij krijgt het komende jaar de leiding over de vernieuwing en versterking van de juridische afdeling van KPMG en zal de raad van bestuur (rvb) ondersteunen om de aangekondigde veranderingen te waarborgen.

De Keijzer heeft ruim twintig jaar ervaring in het ondernemingsrecht en adviseert (inter)nationale ondernemingen bij onderzoeken en in hun relatie tot toezichthouders en overheden. Van 2009 tot 2011 was hij lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Mededingautoriteit (NMa), de huidige Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Structurele veranderingen

Daarnaast kondigt Van Breukelen een aantal structurele veranderingen aan, waaronder de ombouw van de huidige raad van commissarissen (rvc), die uit interne partners bestaat, naar een rvc met een extern zwaartepunt. KPMG verwacht deze toezichthouders in de komende maanden te benoemen. In de rvc zal onder andere de Commissie Publiek Belang worden opgenomen. Deze commissie moet toezien op de governance, transparantie en controlekwaliteit van de organisatie.

Nieuwe head of advisory en chief operating officer

De huidige rvb - met Jurgen van Breukelen als bestuursvoorzitter, Martine Frijlink als head of quality, risk management & HR en Marc Hogeboom als head of audit - wordt uitgebreid en versterkt met de benoeming van Wouter van de Bunt als head of advisory en Han van Delden als chief operating officer.

Van de Bunt was vanaf 2011 voorzitter van KPMG Transactions & Restructuring en maakte in die rol deel uit van de directie advisory. Van Delden was vanaf 2013 voorzitter van de unit corporate clients en maakte in die rol deel uit van de directie audit.

Van Breukelen: "Het roer moet om en het is ons menens. De veranderingen die we vandaag aankondigen zijn een belangrijke stap richting een nieuw, sterker en beter KPMG. We beginnen door onze topstructuur open te stellen voor externe inbreng. Ik ben erg blij dat we Jan Hommen en Jaap de Keijzer bereid hebben gevonden om ons met hun ongeëvenaarde bestuurlijke en professionele kwaliteit daarbij te helpen. Hun deskundigheid en ervaring vormt een belangrijke steun voor de missie van ons bestuur om van KPMG weer dé standaard te maken als het gaat om kwaliteit, integriteit en ethiek."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.