Nieuws

VS-waakhond krijgt eindelijk toegang tot Chinese accountantskantoren

China en de VS hebben overeenstemming om elkaars accountantskantoren aan inspecties te onderwerpen. Tegen het einde van het jaar zal een eerste Chinees accountantskantoor worden gecontroleerd door de Amerikaanse accountancywaakhond PCAOB.

China en de VS hebben na jaren van onderhandelen overeenstemming bereikt over deze wederzijdse inspecties van accountantskantoren. Al vaker zijn er doorbraken gemeld over deze onderhandelingen tussen de Amerikaanse en Chinese autoriteiten, maar in de praktijk vielen die tegen.

Zo werd vorig jaar afgesproken dat controledossiers van Chinese accountants overgedragen zouden worden aan Amerikaanse toezichthouders. Uiteindelijk bleken die dossiers onvolledig te zijn.

Een verbod op inspecties van elkaars accountantskantoren leidde tot een dreigend handelsconflict tussen de VS en China. De VS verplichten buitenlandse bedrijven met een Amerikaanse beursnotering om hun controlerend accountant te laten inspecteren door de PCAOB. China stond dat echter niet toe.

Begin dit jaar verbood beurswaakhond SEC boekencontroles door Chinese accountants bij Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering. Dat verbod kwam vooral hard aan bij lokale vestigingen van de big four en BDO. Zij behoren tot de 47 Chinese accountantskantoren die geregistreerd staan bij de PCAOB. De VS had deze internationale kantoren gedreigd met rechtszaken omdat zij zich onttrokken aan de Amerikaanse wetgeving over toezicht op beursgenoteerde bedrijven.

Chinese toezichthouders mogen ook Amerikaanse accountantskantoren controleren als daar aanleiding voor is. Onder welke omstandigheden dat het geval is, is niet bekendgemaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.