Nieuws

Deloitte blijft veruit grootste in corporatiemarkt

Deloitte controleert een derde van alle woningcorporaties in Nederland en blijft daarmee met afstand nummer één in die markt. Vier individuele accountants controleren per persoon 25 corporaties of meer.

Dat blijkt uit een analyse door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) op basis van de jaarlijkse Verantwoordingsinformatie voor alle 378 woningcorporaties.

Deloitte heeft over verslagjaar 2013 bij 125 corporaties (marktaandeel 33,1%) de controle gedaan. BDO is nummer twee met 89 corporaties (23,5 procent). PwC en EY bezetten de derde en vierde plek met respectievelijk 69 (18,3 procent) en 54 (14,3 procent) corporaties. Daarna volgen op forse afstand KPMG met 18 corporaties (4,8 procent) en Baker Tilly Berk met 9 corporaties (2,4 procent).

De categorie 'Overig', met acht kleinere accountantsorganisaties, bedient in totaal 14 corporaties (3,7 procent).

Ook gemeten naar het aantal verhuureenheden in plaats van het aantal ‘ongewogen' corporaties is Deloitte marktleider, maar met een geringer overwicht (29,7 procent van het totale aantal verhuureenheden). Volgens dit criterium is niet BDO maar PwC op korte afstand de nummer twee met 28,8 procent. BDO staat op drie met 15,8 procent, en EY en KPMG volgen op vier en vijf met marktaandelen van respectievelijk 13,9 en 10,6 procent.

De acht kleinere accountantsorganisaties in de categorie 'Overig' hebben op basis van het aantal verhuureenheden een gezamenlijk marktaandeel van 0,4 procent.

In de analyse is ook een overzicht opgenomen van het aantal corporaties per individuele accountant. 25 accountants hebben vijf of meer corporaties als controleklant. Vier van deze accountants controleren zelfs 25 of meer corporaties per persoon:

  • Bijl (BDO) 35
  • Van Hecke (BDO) 33
  • Bröring (PwC) 25
  • Turkenburg (PwC) 25

Sinds 2005 is het marktaandeel van Deloitte gemeten in aantal corporaties met ruim tien procent gedaald, blijkt uit een meerjarenoverzicht in de analyse (van 44,3 naar 33,1 procent). Vooral het marktaandeel van BDO is sterk gegroeid, van 15,3 procent in 2005 naar 23,5 procent in 2013, en ook PwC voegde aardig wat corporaties aan zijn klantenbestand toe (van 14,1 procent naar 18,3 procent).

» Marktaandelen accountantsorganisaties woningcorporatiesector verslagjaar 2013

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.