Nieuws

SAB Accountants & Adviseurs heeft buik vol van sportsponsoring

Je sponsort een sportvereniging en krijgt daarna een enorme claim aan je broek. Het overkwam SAB Accountants & Adviseurs, dat een aantal vriendendiensten leverde aan basketbalclub Donar. Die claimde daarop bijna een ton van de accountants.

"Heel vervelend deze zaak, die had wel even impact op ons", zegt Edwin Boomstra, de commerciële man bij SAB Accountants & Adviseurs, een klein kantoor met 9 medewerkers en vestigingen in Assen, Veendam en Den Helder.

Eerder kwam naar buiten dat basketbalclub Donar een claim van een ton had neergelegd bij haar sponsor SAB Accountants & Adviseurs.

"Het ging om inboekwerk dat wij voor de club hebben uitgevoerd. We hebben ons tarief gehalveerd, de rest is voldaan via een barterdeal waarin Donar zich verplichte om reclame voor ons te maken. We dragen de sport een warm hart toe en wilden daar op deze manier aan bijdragen."

"De andere kwestie betrof het uitbesteden van een van onze medewerkers aan Donar, om de financiële organisatie te leiden. Ook daar rekenden wij de vriendenprijs van 20 euro per uur, ver onder de kostprijs."

"Donar verwijt ons nu dat wij de administratieve zaken zo slecht hebben uitgevoerd dat KPMG als controlerend accountant extra werk moest verrichten om het recht te zetten. Daarvoor wilde Donar financiële compensatie van ons."

Eind november 2014 diende Donar een claim in bij SAB van 90.000 euro. "Maar zoals het goede accountants betaamt, hebben wij onze dossiers bijgehouden", vervolgt Boomstra. "2013, het jaar waar het om gaat, hebben wij niet eens diensten verleend aan Donar. De werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd, hebben we goed gedaan, dat kunnen we aantonen. We hebben voor alle zekerheid KPMG er nog over gebeld, daar verzekerde men ons dat wij geen partij zijn in deze kwestie maar het bestuur."

De verzekeringsmaatschappij waar het accountantskantoor zich heeft verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid, adviseerde om niet te betalen. "Soms is schikken het beste, dan voorkom je een slepende zaak. Maar in dit geval hebben in overleg met onze verzekeraar besloten niet te schikken."

Direct na het afwijzen van de claim, werd SAB benaderd door de pers. Boomstra: "Vanuit Donar is de pers getipt, dat kan niet anders. Toen hebben we besloten om openheid van zaken te geven."

Na de afwijzing van de claim eind november heeft SAB niets meer vernomen van de club. Wat achter blijft is een naar gevoel. "Deze zaak heeft ons vertrouwen in de mensheid geen goed gedaan", besluit Boomstra. "We hebben de club willen helpen, en kregen stank voor dank. Topsport gaan we niet meer sponsoren. We willen zeker goed doen in de samenleving, maar zoeken daarvoor andere wegen."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.