Nieuws

Verlies van een rebelse accountant

Op 12 oktober 2015 is de bij veel NBA-leden bekende registeraccountant Brenda Westra op 48-jarige leeftijd overleden.

Met het overlijden van Brenda Westra, pas 48 jaar oud, verliest het accountantsberoep een bijzondere persoonlijkheid. Brenda was een opvallende verschijning, die nooit ongemerkt ergens binnenkwam. Een markante vrouw, kritisch over ontwikkelingen in het accountantsberoep en gepassioneerd voorvechtster van vernieuwing. Op haar LinkedIn-pagina omschreef ze zichzelf als 'rebel accountant, writer, financial idealist and innovator’.

Die strijdbare kant van haar hebben we ook vanuit de NBA diverse keren mogen ervaren, bijvoorbeeld rondom de invoering van de VGC, waar ze nadrukkelijk eigen opvattingen over had. Ze schreef met een scherpe pen over zaken die in haar optiek anders moesten binnen het beroep. We hadden regelmatig pittige discussies, met name rondom regelgeving. Maar tegelijk was het contact met haar altijd plezierig, opbouwend en respectvol.

Geliefd

Als auteur van een reeks studieboeken voor accountancystudenten was ze in staat complexe zaken toegankelijker te maken. Pagina's taaie regelgeving vatte ze samen in één heldere grafiek. Het maakte de reeks uitgaven geliefd bij de aankomend beroepsgenoten.

Het boek Onthullingen over accountants, dat ze ruim tien jaar geleden schreef samen met de al even rebelse Gert Greveling, is eigenlijk onverminderd actueel. Te midden van discussies en verbeterplannen rondom cultuur en gedrag binnen accountantsorganisaties verdient het om opnieuw gelezen te worden. Zoals Frans Heitling van AccountancyVanmorgen op zijn site terecht schrijft: het verbeterplan In het publiek belang is schatplichtig aan dat boekwerk uit 2004.

De laatste jaren verdween Brenda wat uit ons gezichtsveld. Dat is niet vreemd, want op haar LinkedIn-pagina lezen we ook: "Financially independent (sort of). Thank you guys! :-)) Starting a new life in Dubai and Ibiza."

Het is triest te moeten constateren dat ze van dat nieuwe leven maar kort heeft kunnen genieten. Het accountantsberoep verliest een bijzondere vrouw, die haar tijd vooruit was. De NBA wenst haar familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Berry Wammes, directeur NBA 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.