Nieuws

ING: 'Omzet accountancybranche stagneert'

In 2016 blijven digitalisering, automatisering en standaardisering zorgen voor omzetdruk in de accountancybranche. Zo kalft het administratie en samenstel werk verder af.

Dat voorspelt het ING Economisch Bureau. De groeiende economie en aantrekkende bedrijvigheid vormen via uitbreiding van advisering, ook op fiscaal vlak, enig tegenwicht. ING verwacht voor 2016 per saldo nulgroei, na een kleine krimp (-0,5 procent) dit jaar.

De prijzen voor het werk van accountants, fiscalisten en administrateurs nemen dit jaar niet toe. In de eerste zes maanden van 2015 daalde het gerealiseerde tarief met gemiddeld 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de controlepraktijk staan de tarieven ook nog sterk onder druk, met een afname van  4,1 procent in de eerste helft van 2015. Sinds  2008 zijn de gerealiseerde uurtarieven per saldo 12 procent gedaald.

Enerzijds prijsdruk, anderzijds druk om controlekwaliteit te verhogen

De prijsdruk in de controlepraktijk hangt samen met de toegevoegde waarde van de wettelijk verplichte controles voor de klant. De klant betaalt, maar voelt onvoldoende toegevoegde waarde. Tegenover de prijsdruk staat de druk vanuit de maatschappij en de toezichthouder AFM om de controlekwaliteit te verhogen. Om uit deze spagaat te komen zouden accountantskantoren meer gebruik kunnen maken van technologie en data.

"Met het onder druk staan van de tarieven in de controlepraktijk, zal de accountant het gebruik van digitale transactie- en proces data nu toch echt in overweging moeten nemen. De controle wordt efficiënter en nauwkeurig uitgevoerd en daarnaast kunnen nieuwe inzichten ontstaan die ingezet kunnen worden om de adviesrol te verrijken", aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING.

Technologie kan accountant uit huidige spagaat helpen

Om de controle zowel efficiënter als grondiger te laten verlopen, moet volgens de ING samen met klanten geïnvesteerd worden in het ontsluiten van procesdata en het verbeteren van de kwaliteit van de interne organisatie. Na dit investeringsproces, dat twee tot drie jaar kan duren, dalen de kosten en inspanning volgens de bank enorm: "Een beter gebruik van digitale data in de technologische mogelijkheden is zo de sleutel voor het verlichten van de prijsdruk en tegelijkertijd het verhogen van de kwaliteit van de controle, zodat aan de maatschappelijke wensen voldaan kan worden."

» Download 'Vooruitzicht Accountantskantoren - Balanceren tussen regulering en klantwensen'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.