Nieuws

Schikkingen al jaren sluitpost begroting

Hij zegt niet dat het goed is voor de rechtshandhaving, maar (verkeers)boetes en schikkingen met overtreders zijn "altijd een post geweest om de begroting sluitend te krijgen", zegt oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

Teeven deed zijn uitspraak tijdens de Accountantsdsag 2015 in de themasessie over fraude. Op de begroting van Veiligheid en Justitie is volgens hem voor 2016 tot 2020 een opbrengst van 100 miljoen euro per jaar uit grote schikkingen opgenomen. Er is de komende jaren dus steeds een megaschikking à la SBM Offshore en Rabobank nodig om de begroting rond te krijgen. Vermoedelijk brengt het van corruptie verdachte Vimpelcom volgend jaar weer een hoop geld in het laadje.

Management vervolgen

De staatssecretaris geeft uiteindelijk toestemming voor grote schikkingen. Teeven: “Schikkingen zijn nu eenmaal geld. Daar kun je wel gaten van dichten als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie”.

In de praktijk ontspringt het management bij grote schikkingen de dans. Misschien had justitie “soms scherper moeten kiezen” en vaker de verantwoordelijke personen moeten vervolgen, zegt Teeven, die nu weer in de Tweede Kamer zit. “Achteraf bezien kun je je afvragen: waarom stelt het Openbaar Ministerie hier geen voorbeeld?  Soms is het beter om niet voor het geld te gaan en de verantwoordelijke personen strafrechtelijk te vervolgen. Dat doet eigenlijk altijd zeer.”

Vertraging

Maar ja: “Door schikkingen kun je procedures vermijden die veel geld kosten.” Omdat je getuigen niet zo gemakkelijk in voorarrest kunt nemen als bij gewone misdaad loop je het risico dat zij het onderzoek belemmeren en verklaringen op elkaar afstemmen. Daardoor duren de onderzoeken langer.

En hoe langer een onderzoek duurt des te kleiner een kans op een veroordeling. Teeven: “De  eerste officier van justitie die het onderzoek leidt is nog enthousiast, de volgende al minder en de derde... Voor advocaten wordt het dan steeds makkelijker om een spaak in het wiel te steken.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.