Nieuws

Van den Nieuwenhuyzen en OM praten over schikking

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen gaat met het Openbaar Ministerie praten over een schikking.

Dat zei hij op de Accountantsdag tijdens de themasessie over fraude.Van den Nieuwenhuyzen is in juni veroordeeld wegens omkoping en valsheid in geschrift.Hij liet havendirecteur Willem Scholten gebruik maken van een appartement in Antwerpen, zonder dat daar een wezenlijke tegenprestatie tegenover stond.

Volgens het Gerechtshof Den Haag is ook bewezen dat Van den Nieuwenhuyzen via een aan hem gelieerde vennootschap in totaal ongeveer 1,2 miljoen euro heeft overgemaakt aan Scholten met het doel hem te bevoordelen bij het verlenen van opdrachten.

"Ik ben veroordeeld voor omkoping van meneer Scholten, maar vrijgesproken voor de fraudedelicten waar de zaak eigenlijk om begonnen was," zei Van den Nieuwenhuyzen, die cassatieberoep heeft ingesteld tegen de veroordeling. Hij is ervan overtuigd dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Kennelijk wil het Openbaar Ministerie een punt achter de zaak zetten, want het functioneel parket heeft hem benaderd voor een gesprek. Op de vraag hoeveel de zakenman, die al vijfentwintig jaar met de Nederlandse Staat in de clinch ligt, bereid is te betalen, antwoordde hij: "Mijn vraag is: hoeveel is de staat bereid te betalen voor wat hij mij heeft aangedaan?" Van den Nieuwenhuyzen zegt in ieder geval nooit schuld te bekennen.

Vincent Leenders, coördinerend officier bij het Functioneel Parket, kon niets zeggen over de onderhandelingen en de voorwaarden van beide partijen. "Het Openbaar Ministerie doet geen mededelingen over lopende strafzaken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.