Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Jaap van Manen

Registeraccountant Jaap van Manen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van Manen is hoogleraar Corporate Governance bij de afdeling Accountancy van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Groningen en verder actief al commissaris en boardroom consultant. Hij ontving de onderscheiding gisteren ter gelegenheid van zijn emeritaat uit handen van de Groningse burgemeester P.E.J. den Oudsten.

Jaap van Manen is oud-partner van PwC en boardroomconsultant bij Strategic Management Centre. Sinds 1989 was hij hoogleraar accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen en later tevens voorzitter van die vakgroep. Momenteel is Van Manen hoogleraar corporate governance aan die universiteit.

Van Manen geldt als zeer gezaghebbend binnen het vakgebied Corporate Governance. Vanaf de start was hij lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance, die de code onderhoudt, verbetert en bewaakt. In 2013 werd hij door de minister benoemd tot voorzitter van deze commissie, die daarmee voor vier jaar zijn naam draagt.

Van Manen was onder meer ook lid van de raad van commissarissen van de Nederlandsche Bank en voorzitter van de auditcommissie van de Algemene Rekenkamer. Ook in vele maatschappelijke organisaties zat hij in het bestuur, zoals de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties en Waterbedrijf Evides.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.