Nieuws

KPMG: 'Ceo weinig tevreden met prestatie cfo'

Ceo's zijn in het algemeen weinig tevreden met de prestatie die de cfo en de financiële functie levert. Ze vinden dat de cfo onvoldoende toekomstvisie heeft, te weinig bijdraagt aan de strategie en nauwelijks oog heeft voor vernieuwing en talent management binnen de financiële functie.

De blik van de cfo is volgens veel ceo's nog te weinig vooruit gericht en hij maakt onvoldoende gebruik van nieuwe technologieën om de onderneming werkelijk vooruit te helpen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim vijfhonderd bestuurders van ondernemingen.

Peter Laan, partner bij KPMG Financieel Management: "Met alle beschikbare IT en big data wordt in de ogen van de ceo te weinig gedaan. Ruim tachtig procent van de ceo's vindt dat het gebruik van financiële data en de analyse van deze gegevens om winstgevende groei te kunnen realiseren de belangrijkste strategische bijdrage van de cfo zou moeten zijn. Daarin schiet hij echter te kort."

Rol cfo verandert meest ingrijpend

Uit het onderzoek blijkt verder dat zestig procent verwacht dat van alle C-level bestuurders de rol van de cfo de komende drie jaar het meest ingrijpend zal veranderen. De onderzochte bestuursvoorzitters vinden bijvoorbeeld dat de inbreng van de cfo op het gebied van nieuwe regelgeving groter moet worden. Laan: "Ruim zestig procent van de ceo's vindt dat het de verantwoordelijkheid van de cfo is om concurrentievoordeel te halen uit de nieuwe regelgeving die op de onderneming afkomt. En ook bij het realiseren van meer groei en een betere prestatie is een veel grotere rol voor de cfo weggelegd."

Bijna veertig procent van de ceo's geeft aan dat de grootste bijdrage van de cfo ligt op terrein van het identificeren van mogelijke fusies en overnames en samenwerking met andere bedrijven.

Eén op de drie ceo's geeft aan dat hij te weinig ondersteuning krijgt bij het aangaan van de uitdagingen waar hij voor staat als bestuurder. Dat betekent dat de cfo de grote hoeveelheid cijfertjes zal moeten vertalen in bruikbare informatie, dat hij sterk leiderschap ten toon zal moeten spreiden, nauw zal moeten samenwerken met de mensen op de werkvloer en vanuit internationaal perspectief moet denken en handelen.

Te weinig talent management

Vooral het onvermogen om invulling te geven aan talent management staat volgens veel ceo's de verdere ontwikkeling van de financiële functie in de weg. Bijna alle respondenten geven aan dat zorg voor voldoende kennis en ervaring binnen de financiële functie de belangrijkste voorwaarde is voor het verbeteren van de prestatie. Slechts één op de drie vindt echter dat talentmanagement bij de huidige cfo in goede handen is. Laan: "Een belangrijk obstakel hierbij wordt volgens de ceo gevormd door een gebrek aan effectieve sociale vaardigheden bij de cfo."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.