Nieuws

'Nederlandse interesse in transactietaks'

Nederland zou interesse hebben in het invoeren van een speciale heffing op financiële transacties.

De Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, die de onderhandelingen tussen een aantal eurolanden over de zogeheten financiële transactietaks (FTT) leidt, zei dinsdag dat Nederland zich gemeld heeft bij de kopgroep.

Nederland is nooit afwijzend geweest tegen de speciale taks, maar wil wel een uitzondering voor de pensioenfondsen. Aan die voorwaarde en andere zal moeten worden voldaan, wil Nederland überhaupt overwegen een FTT in te voeren. Een Nederlandse woordvoerder liet weten dat "er geen sprake van is" dat Nederland zich nu heeft aangesloten bij de groep.

Volgens Schelling zijn tien Europese landen het "in grondbeginselen" eens over welke transacties een taks wordt geheven. Hij had het daarom dan ook over een "doorbraak", maar voegde toe dat er nog een aantal punten zijn, zoals de tarieven, waarop nog geen overeenstemming is.

Oorspronkelijk waren er elf EU-landen die over de FTT onderhandelden, maar Estland heeft zich teruggetrokken, zei Schelling.

De tien landen die deze speciale taks willen invoeren, zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Slowakije en Slovenië.

Groot-Brittannië dreigt ondertussen met een gang naar de Europese rechter. Het land vreest dat de invoering van de FTT een negatief effect zal hebben op de landen die niet deelnemen.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.