Nieuws

Nieuwe dochter mikt op kleine klant van moeder Grant Thornton

Incompanion biedt financieel administratieve dienstverlening aan klanten die eigenlijk een maatje te klein zijn voor moederbedrijf Grant Thornton. Of deze zeshonderd ondernemers de overstap gaan maken, is echter niet vanzelfsprekend.

"Powered by Grant Thornton", zo luidt de ondertitel van Incompanion. "Daar ben ik trots op", vertelt directeur Robert Karremans van Incompanion, voormalig bankier en medeoprichter van het accountantskantoor 4You.

Incompanion is er in beginsel voor klanten van Grant Thornton die overwegend gebruikmaken van administratieve basisdienstverlening zonder accountancy af te nemen. "Dat zijn er ongeveer zeshonderd", weet Karremens.

Budgetlabel

In augustus werd Karremans aangetrokken om het dochterbedrijf op te zetten, nadat het ruim een half jaar geleden werd aangekondigd. Vorige week werd het gelanceerd, met een team van tien medewerkers. Alles is nog gloednieuw, van de inrichting tot de website. Klanten moeten nog worden geworven.

In de media werd het een 'budgetlabel' genoemd, een term die ook nu weer opduikt. Hoe groot het prijsverschil is met soortgelijke kantoren, wil Karremans niet zeggen. "We zijn niet de duurste, ook niet de goedkoopste."

Klanten van Grant Thornton vroegen zelf naar deze dienstverlening, benadrukt Karremans. Accountancy zit dan ook niet in het pakket. "Dus niets op het gebied van samenstel en controle. Ondernemers die deze diensten willen afnemen, blijven bij Grant Thornton. Maar we bieden wel de kwaliteit die ondernemers gewend zijn van Grant Thornton."

Geen AA's en RA's

Incompanion heeft dan ook geen AA'en RA's in dienst, zodat het bedrijf niet onder de werking van de Wta valt. Klanten die uiteindelijk toch om accountancy vragen, worden dan weer doorverwezen naar de moedermaatschappij.

Volstaat de nieuwe dienstverlening om honderden ondernemers de overstap te laten maken van Grant Thornton naar het dochterbedrijf? Karremans hoopt het, maar heeft geen zekerheid. Er zijn meer kantoren die financieel administratieve dienstverlening bieden. "Toch zou ik dit geen vechtmarkt willen noemen", zegt hij. "Alle markten zijn tegenwoordig transparant en overzichtelijk, of het nu gaat om huizen, kleding of administratieve dienstverlening."

Strikt gescheiden

Direct voordeel van de moedermaatschappij heeft Incompanion niet. Moeder en dochter opereren strikt gescheiden. De ICT-systemen zijn volledig ontkoppeld en evenmin is het niet mogelijk om van het ene kantoor door te lopen naar het andere.

"Stapt een ondernemer over naar ons, dan wordt die volledig onzichtbaar in de systemen van Grant Thornton. De scheiding tussen de twee firma's hebben we besproken met de NBA. We hebben aan alle voorwaarden voor onafhankelijkheid voldaan.

We moeten ondernemers zelf benaderen en overtuigen. Daar zijn we inmiddels mee begonnen. We waren nog maar net gelanceerd vorige week, of de eerste nieuwe klant meldde zich al spontaan. Ik hoop dat alle ondernemers bij Grant Thornton die ervoor in aanmerking komen, kiezen voor onze dienstverlening. Het zou mooi zijn als ook ondernemers van buiten het netwerk voor ons kiezen. En als we een jaar verder zijn, hoop ik dat ze allemaal beamen dat wij hen ontzorgen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.