Nieuws

Zwitsers sturen bankgegevens Nederlanders

De Zwitserse fiscus heeft gegevens van honderd Nederlanders met een rekening bij de bank UBS aan de Nederlandse Belastingdienst gestuurd.

Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst woensdag gezegd, na berichtgeving door de Zwitserse krant Handelszeitung.

De Zwitsers hadden eerder dit jaar ingestemd met het verzoek van de Belastingdienst om gegevens van Nederlandse UBS-spaarders door te spelen. Het is de eerste keer sinds dat verzoek dat daadwerkelijk gegevens zijn verstrekt. Volgens de woordvoerder loopt het proces van informatie-uitwisseling nog en komen er gegevens van meer Nederlanders deze kant op.

Het gaat om gegevens van Nederlanders die tegenover UBS, de grootste bank van Zwitserland, niet konden aantonen dat ze hier wel voldoende belasting hebben afgedragen. Daarmee staat overigens nog niet vast dat het hier om zogenoemde zwartspaarders gaat, aldus de woordvoerder.

De Belastingdienst is jaren geleden begonnen met een offensief tegen zwartspaarders. Dat zou de Nederlandse fiscus inmiddels al zeker 1,6 miljard euro hebben opgeleverd aan naheffingen en boetes.

Het bankgeheim was van oudsher heilig in Zwitserland. De afgelopen jaren is daar verandering in gekomen onder druk van eerst de Verenigde Staten en later ook Europese landen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.