Nieuws

'Strafzaak Fortis loopt vertraging op'

De Belgische strafzaak tegen voormalige topmannen van financieel concern Fortis dreigt forse vertraging op te lopen. De onderzoeksrechter die het dossier leidde gaat per 1 februari met pensioen en de betrokken aanklager verandert van functie.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag.

Voor de onderzoeksrechter is inmiddels een vervanger, maar die zal zich moeten inwerken in het 15.000 pagina's tellende dossier. De aanklager wordt weliswaar door twee collega's vervangen, maar ook voor hen geldt dat zij tijd nodig zullen hebben om zich in te werken.

De zaak draait om de vraag of de vroegere leiding van de uiteengevallen Nederlands-Belgische bank en verzekeraar beleggers hebben misleid over de gezondheid van de onderneming. Onder de zeven beklaagden zijn voormalig president-commissaris Maurice Lippens en ex-bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. De zwaarste verdenkingen betreffen oplichting en valsheid in geschrifte. Zij riskeren gevangenisstraffen tot maximaal vijf jaar en geldboetes.

Naast de personele wisselingen wordt de zaak ook vertraagd doordat de beklaagden de rechter hebben gevraagd op een aantal punten aanvullend onderzoek te doen. De onderzoeksrechter had die verzoeken in eerste instantie afgewezen, maar werd door een hogere rechter teruggefloten.

Kleine beleggers die achter de strafklacht zitten, maken zich in toenemende mate zorgen over de trage voortgang van het proces, aldus De Tijd. De verdenkingen zijn gebaseerd op zaken die in 2007-2008 speelden. Dat betekent dat vanaf 2018 verjaring kan intreden.

Fortis viel in 2008 uit elkaar. Het concern had zich verslikt in de overname van ABN Amro. Beleggers hadden die overname goedgekeurd, in de veronderstelling dat het bedrijf financieel in staat was om de deal van 24 miljard euro aan te kunnen. Eind 2008 kocht de Nederlandse staat voor 16,8 miljard euro ABN Amro om het te redden van de ondergang.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.