Nieuws

Cfo's en ceo's nog te vaak leidend bij selectie accountant

Ondanks de regels van de Nederlandse Corporate Governance Code spelen cfo's en ceo's soms toch nog een rol bij de selectie van de accountant.

Dit blijkt uit verkennend onderzoek van de AFM onder commissarissen van 60 beursgenoteerde ondernemingen. Bij 12,5 procent van de ondernemingen is de ceo of cfo zelfs de voorzitter van de selectiecommissie. Bij AMX (15 procent), ASCX (23 procent) en lokale fondsen (17 procent) is dit vaker het geval dan bij AEX-ondernemingen (2 procent).

De AFM zegt dat ze de indruk heeft dat "in de praktijk de invloed van de onderneming, en in het bijzonder van de cfo, op het selectieproces regelmatig verder gaat dan alleen het organiseren van en adviseren over het selectieproces".

De AFM meldt verder dat "commissarissen in auditcommissies zich steeds beter bewust zijn van het toegenomen belang van een kritische invulling van hun rol als interne toezichthouder", maar zegt ook dat er meer "aandacht nodig is voor deskundigheid in de auditcommissie, passend bij de complexiteit van de onderneming".

Dit sluit aan bij de bevinding dat er "meer aandacht gewenst is vanuit auditcommissie voor interne kwaliteitsonderzoeken door de accountantsorganisatie en AFM-onderzoeken naar de kwaliteit van de accountantscontrole".

Momenteel vertrouwen de leden van auditcommissies nog te vaak op het kwaliteitsoordeel van het bestuur van de onderneming. Maar liefst 45 procent van de commissarissen was er niet van op de hoogte dat de AFM kwaliteitsbeoordelingen over accountants heeft.

De AFM wijst ook op de negatieve gevolgen van commissarissen die te kritisch zijn bij het aanvaarden van commissariaten, omdat zij bijvoorbeeld niet genoeg vertrouwen hebben in het bestuur. Juist deze bedrijven hebben immers goede commissarissen nodig.

» Download het rapport 'Verkenning naar kritisch vermogen auditcommissies bij verslaggeving en accountantscontrole'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.