Nieuws

'Budgetlabel niet mogelijk met RA's en AA's'

Accountants die bij het nieuwe label van Grant Thornton willen werken, moeten zich uitschrijven uit het register. Hiermee wil de organisatie voorkomen dat regelgeving voor accountants van toepassing wordt op het nieuwe merk.

"Zodra je een RA of AA in dienst hebt of aan je organisatie hebt verbonden, zijn de nadere voorschriften accountantskantoren van toepassing", zegt Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter bij Grant Thornton. "Dan ben je als organisatie verplicht om de hierop van toepassing zijnde richtlijnen te volgen die gelden voor samenstellen en controleren van financiële informatie."

Ponsioen reageert op de publiciteit over het tweede label dat Grant Thornton in de markt gaat zetten voor administratieve dienstverlening. Een van de opvallende zaken die de aandacht trokken, is de verplichting aan RA's en AA's om zich uit te schrijven uit het register zodra zij voor het budgetlabel gaan werken. Grant Thornton heeft deze eis vastgelegd in de personeelsadvertenties voor het nieuwe merk.

"We hebben informatie ingewonnen en collegiaal overleg gevoerd over dit onderwerp", vervolgt Ponsioen. "Daaruit wordt duidelijk dat je als organisatie onder de regelgeving voor RA's en AA's valt zodra je er een in dienst hebt."

Uiteraard geldt dit alleen voor organisaties die zich toeleggen op het verstrekken van financiële verantwoordingen. "Zo moet je dan een controleverklaring  of een samenstelverklaring afgeven. Dat soort verplichtingen werkt kostenverhogend."

Het streven naar een label zonder RA's en AA's past bij de klantvraag, verduidelijkt Ponsioen. "Die komt van bedrijven zonder controleplicht. Die zitten lang niet te wachten op een uitgebreide dienstverlening die voortkomt uit verordeningen voor accountants."

"Deze klanten vragen om eenvoudige rapportages in bewoordingen die zij goed kunnen volgen, met zo min mogelijk kosten. En uiteraard wel tegen de gebruikelijke kwaliteit die de klant gewend is."

Ponsioen voegt er aan toe dat RA's en AA's die zich uitschrijven hun titel na verloop van tijd weer kunnen activeren met een verklaring van goed gedrag.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.