Nieuws

'PwC verdubbelt omzet in mkb'

PwC denkt de komende drie jaar de omzet in het mkb te verdubbelen. De complexer wordende regelgeving wakkert volgens PwC de vraag naar accountantsdiensten en belastingadvies aan in het mkb.

Dat zegt woordvoerder Koen Jonker van PwC in reactie op vragen van Accountant.nl. "Wij vergroten momenteel onze focus op mkb.  Die focus komt voort uit het feit dat er binnen dit segment een groeiende behoefte bestaat aan ondersteuning als gevolg van complexer wordende wet- en regelgeving. Denk aan vraagstukken rondom tax accountancy, risk & compliance en horizontaal toezicht."

Vorige maand maakte KPMG juist bekend zich gedeeltelijk terug te trekken uit het mkb. Met name de samenstelpraktijk zou de concurrentie niet kunnen winnen. KPMG heeft daarom de samenstelpraktijk verkocht aan het softwarebedrijf EBPI.

PwC denkt echter met behulp van digitalisering een slag te kunnen slaan in het mkb, ook op het gebied van de samenstelpraktijk. "We maken de slag naar digitalisering en een meer geïntegreerde aanpak van jaarlijks terugkerende samenstel-, controle- en fiscale werkzaamheden", zegt Jonker. "Digitalisering maakt het mogelijk om gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie beter te combineren, waardoor onze diensten rondom het samenstellen van jaarrekeningen en fiscale aangiften concurrerender worden."

"Daarnaast heeft PwC een uniek fiscaal dienstverlenersconvenant met de Belastingdienst. De aangiften van kleine en middelgrote bedrijven die in overeenstemming met dit convenant worden ingediend, geven de ondernemer snel duidelijkheid over hun fiscale positie. "

Bij KPMG was het juist de achterblijvende digitalisering van de samenstelpraktijk waardoor de concurrentie in het mkb als verloren werd beschouwd. "We dachten dat we met onze it-portal voor het mkb de state of the art hadden", aldus Marc Hogeboom, hoofd audit en bestuurder van KPMG. "Maar die van andere, kleinere kantoren blijken vaak minstens zo goed te zijn. Na een strategische review hebben we geconcludeerd dat we aanstaande concurrentie met it-bedrijven niet aankunnen op dit gebied."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.