Nieuws

VEB gelooft uitleg SBM over fraude voorwaardelijk

SBM Offshore heeft niet onmiddellijk onderzoek gedaan naar smeergeldpraktijken in Brazilië, omdat hier aanvankelijk te weinig concrete aanwijzingen waren. Met die uitleg neemt beleggervereniging VEB voorlopig genoegen.

"SBM Offshore is met veel nieuwe informatie gekomen over de fraude in Brazilië", zegt Errol Keynor, adjunct-directeur van de beleggersvereniging VEB. “Daarom zien wij voorlopig af van een juridische procedure tegen SBM."

Aanleiding voor dit standpunt is de openheid van zaken die het offshorebedrijf heeft gegeven over de aanpak van de smeergeldaffaire in Brazilië waarbij het bedrijf betrokken bleek. Eind vorig jaar trof het bedrijf een schikking met het openbaar ministerie over diverse gevallen van omkoping. SBM betaalt een boete van 40 miljoen dollar plus 200 miljoen dollar afdracht van onterecht verkregen voordeel.

Ruim een maand geleden dreigde de VEB met een juridische procedure tegen SBM om de schade van de omkoopaffaires voor beleggers te verhalen. De VEB was van mening dat aandeelhouders niet tijdig zijn geïnformeerd over de omkoopaffaire in Brazilië.

In een uitgebreide beantwoording van de dertig vragen stelt SBM dat de organisatie aanvankelijk vooral onderzoek deed naar smeergeldaffaires in Angola en Equatoriaal Guinee. "Omdat daar duidelijke aanwijzingen waren dat er iets mis was", zo verwoordt Keyner de reactie van SBM Offshore. "SBM zegt dat men op dat moment niet wist dat er ook een smeergeldzaak bestond in Brazilië."

Vooralsnog gunt de VEB het voordeel van de twijfel aan de geplaagde offshore-gigant. "Aanvankelijk gaven ze vage antwoorden, maar nu hebben ze best veel moeite gestoken in het achterhalen van de waarheid. Ze wisten het gewoon niet omdat er op dat moment te weinig aanwijzingen waren voor fraude in Brazilië. Dat is een grijs gebied. Want wanneer kom je precies in actie als er geruchten zijn?"

Toch is de zaak hiermee niet definitief afgedaan, zegt Keyner. "Ik ga niet zeggen of we SBM wel of niet geloven. Wij blijven het dossier Brazilië van SBM volgen. Zelf kunnen we geen onderzoek doen, want daar hebben we niet de mogelijkheden en niet de middelen voor."

"Maar in Brazilië wordt wel veel onderzoek gedaan naar de fraudes rond de staatsoliemaatschappij Petrobras. Mocht blijken dat de uitleg van SBM niet conform de waarheid is en dat aandeelhouders onjuist zijn geïnformeerd, dan sluit ik niet dat wij toch juridische stappen ondernemen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.