Nieuws

KPMG Australië begint online accountancy marktplaats

KPMG Australië heeft deze week een website gelanceerd waarop KPMG-klanten kleine klussen kunnen aanbieden die KPMG voor een lager tarief laat afhandelen door KPMG-werknemers die even niets om handen hebben.

De 'KPMG Marketplace' is het winnende idee van een ideeënwedstrijd die werd gehouden onder de werknemers van KPMG Australië. Martin Sheppard, brand and innovation-partner bij KPMG Australië, vergelijkt het nieuwe systeem met dat van vliegmaatschappijen: het maximaliseren van winst door lege stoeltjes tegen een gereduceerd last-minutetarief te verkopen.

De steeds verdergaande automatisering van accountancydiensten gekoppeld aan de groeiende freelancemarkt, budgetkantoren en een toename van kleine kantoren vormt een veelbesproken  bedreiging van de big four. Het nieuwe systeem speelt ook op deze ontwikkeling in; klanten die normaal gesproken via online marktplaatsen snel kleinere partijen inhuren om tijdens drukke tijden klusjes te laten opknappen tegen een lager tarief, kunnen nu ook net zo snel bij KPMG terecht.

De aanzienlijke hoeveelheid kruimels die van de eettafel van de big four vallen en voer zijn voor de kleinere partijen, worden met het nieuwe systeem weer interessant voor KPMG. Daarbij bindt KPMG zo ook zijn klanten nog meer aan zich.

Volgens Sheppard waren de wat meer traditioneel ingestelde partners niet meteen blij met het idee, vooral vanwege de 'actietarieven'. "Als je sneller wilt groeien dan de norm, dan moet je iets doen dat anders is - game-changing en revolutionair. Advocatenkantoren hebben precies dezelfde problemen. Als we op de oude weg doorgaan en als gevestigde kantoren de nieuwe ontwikkelingen niet bijbenen, dan zullen onze bedrijven gaan krimpen”,  zegt Sheppard tegen de Australian Financial Review.

Het systeem werkt als volgt: klanten kunnen klusjes zoals het maken van een financieel model, data- of bedrijfsprocesanalyses of projectadministraties indienen op de marktplaats. Ze krijgen dan maximaal drie CV’s terug en kunnen er daarvan één uitkiezen. De betrokken KPMG-werknemer komt dan maximaal 10 dagen bij de klant werken. Langere klussen worden afgehandeld op de 'traditionele' wijze, door een afspraak met een partner en het ondertekenen van een overeenkomst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.