Nieuws

NBA geeft visie op herziening Code Corporate Governance

De NBA heeft donderdag een brief aan de Monitoring Commissie Corporate Governance gestuurd, met daarin haar visie over de nieuwe Code Corporate Governance.

Eind 2015 treedt de Monitoring Commissie Corporate Governance  naar buiten met een consultatiedocument voor wijziging van de Code Corporate Governance. De NBA onderschrijft in de brief de noodzaak hiervan en doet een serie aanbevelingen in de brief.

De brief raakt aan een aantal maatregelen uit het rapport In het publiek belang, zoals de selectie, benoeming en beoordeling van de externe accountant en de communicatie van de externe accountant met de auditcommissie en de aandeelhouders.

De NBA benadrukt verder dat het belang van een interne auditafdeling nadrukkelijk aandacht moet krijgen in de nieuwe Code. Ook de inhoud van het jaarverslag en het verslag van commissarissen komen aan bod; de NBA pleit voor een aanpassing van wet- en regelgeving op het gebied van de jaarverslaggeving die meer tegemoet komt aan de behoeften van aandeelhouders en andere gebruikers. Hierbij moet worden gedacht aan uitbreiding van door het bestuur op te nemen informatie over strategie, continuïteitsrisico’s en andere risico’s die van belang zijn voor een breder en relevanter inzicht in het profiel en de prestaties van de onderneming.

Ook het verslag van de commissarissen moet volgens de NBA worden uitgebreid. "De NBA acht het daarom van belang dat het verslag van de commissarissen toereikende en betekenisvolle informatie bevat over de wijze waarop de raad van commissarissen zijn toezichthoudende taak heeft ingevuld en uitgevoerd. Daarbij moet bijvoorbeeld niet alleen worden vermeld welke onderwerpen zijn besproken met het bestuur of met de externe accountant, maar ook informatie worden gegeven over de strekking hiervan."

De NBA geeft in de brief aan de commissie aan graag betrokken te worden bij het werkprogramma voor 2015 waarin aandacht wordt besteedt aan de interactie tussen bestuur, raad van commissarissen en externe accountant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.