Nieuws

Eumedion: veel accountantswissels op de agenda bij AVA’s

Dit jaar stonden bij aandeelhoudersvergaderingen opvallend veel accountantswissels op de agenda.

Dit blijkt uit het vandaag door Eumedion gepubliceerde evaluatierapport van het AVA-seizoen 2015. Bij 32 ondernemingen stond een accountantswissel op de agenda. Nog slechts acht beursgenoteerde ondernemingen moeten nog besluiten over de voordracht van een nieuwe externe accountant met het oog op de inwerkingtreding van de wettelijke roulatieplicht per boekjaar 2016.

Verder was het opvallend dat in de jaarverslagen over 2015 veel meer inzicht werd verschaft over de werkzaamheden van de externe accountant en de interne auditor.

Ook de positieve effecten van de continue dialoog tussen beursgenoteerde ondernemingen en hun aandeelhouders zijn steeds beter zichtbaar in de uitslagen van de stemmingen op de AVA’s. Het aantal voorstellen dat meer dan 20 procent tegenstemmen kreeg, daalde dit jaar tot 18, tegenover 36 in 2014 en 46 in 2013.

Steeds meer ondernemingen sonderen voorafgaand aan de AVA bij hun belangrijkste aandeelhouders of hun voorstellen op voldoende steun kunnen rekenen en passen hun voorstellen aan aan de belangrijkste stemgedragrichtlijnen van de beleggers. In het uiterste geval halen ondernemingen mogelijk controversiële voorstellen voorafgaand aan de AVA nog van de agenda of wijzigen deze nog.

Dat laatste gebeurde dit seizoen acht maal. In totaal werden slechts zes van de in totaal 937 geagendeerde voorstellen verworpen. Deze waren ook nog eens geconcentreerd bij slechts twee ondernemingen: Groothandelsgebouwen en AMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.