Nieuws

KPMG nieuwe accountant Barclays, na 119 jaar PwC

Na 119 jaar neemt Barclays afscheid van PwC. Na een “very thorough, open and transparent audit tender process” heeft de Britse bank KPMG ingehuurd als nieuwe accountant.

Dat heeft Barclays vrijdag bekendgemaakt. KPMG zal vanaf 2017 de boeken controleren van de bank. PwC en de rechtsvoorgangers van het kantoor controleren Barclays sinds 1896. In het Verenigd Koninkrijk moeten bedrijven uit de FTSE 350-index de relatie met hun accountant minstens elke 10 jaar beoordelen en uiterlijk na 20 jaar van accountant wisselen.

De accountantswissel vindt plaats op een moment dat de Britse toezichthouder FRC onderzoek doet naar de rol van PwC bij rapportages van Barclays aan collega-toezichthouder FSA (nu FCA) met betrekking tot ‘client asset rules’. In september 2014 kreeg Barclays een boete van 38 miljoen pond omdat de bank eigen middelen en geld van klanten niet goed gescheiden had gehouden. De administratie van 16,5 miljard pond van cliënten was  gebrekkig.

Een andere grote Britse bank, HSBC, wisselde in augustus 2013 omgekeerd; na meer dan 20 jaar KPMG benoemde de bank PwC als nieuwe accountant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.