Nieuws

Rabobank: accountant belangrijk voor mkb ondanks digitalisering

De accountant blijft belangrijk voor het mkb, ondanks dat de digitalisering een deel van de taken overneemt.

Dat schrijft de Rabobank in haar Commercial Services Update. Volgens Rabobank verandert de rol van de accountant in rap tempo door de toenemende digitalisering. De omzet van de kantoren op het gebied van standaarddiensten staat onder druk, maar is er volgens de bank nog voldoende speelveld over voor de accountant: "Toegevoegde waarde van de accountant ligt minder op het samenstellen, maar veel meer op de interpretatie en uitwerking van ken- en stuurgetallen. Met name in het mkb/mkb+ segment zijn ondernemers bezig met het ondernemen. Financiële implicaties van de dagelijkse business is een rol die ingevuld kan worden door de accountant."

De digitalisering heeft volgens de Rabobank ook tot gevolg heeft dat startende accountants meteen inzetbaar moeten zijn op een hoger niveau: "Door de veranderende rol van de accountant is een goede aansluiting van praktijk en opleiding essentieel. Waar het in eerdere jaren mogelijk was om relatief simpel administratiewerk door stagiaires en beginnende accountants te laten verrichten, zien we nu dat met name dit werk wordt vervangen door digitalisering. Starters dienen nu in toenemende mate direct inzetbaar te zijn op een hoger niveau. Stage lopen is van belang om vanuit eerste hand te ervaren wat tegenwoordig de rol van de accountant inhoudt en welke werkzaamheden hiervoor gedaan worden."

De bank noemt in de update ook de opmars van de adviestakken van de big four, en verwacht de komende tijd meer overnames: "Door onder andere de dalende auditmarkt en trends zoals big data en internet of things investeren diverse accountancykantoren in hun consultancytak. Met name de big four heeft afgelopen jaren diverse overnames gedaan om hun adviestak verder te versterken. Uit bovenstaand artikel valt op te maken dat de versterking van de adviesdivisie een continu proces is. Onze verwachting is dat meerdere overnames zullen volgen. Met name IT gerelateerde dienstverlening en specialistische advieskantoren zijn interessante overnamepartijen."

» Rabobank Commercial Services Update September 2015

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.