Nieuws

Dure Oliver Wyman klaagt vanwege misgelopen opdracht

Bij een offerteproces voor de Bulgaarse Nationale Bank (BNB) won Deloitte Bulgarije van Oliver Wyman, omdat Deloitte maar liefst 20 keer goedkoper was. Oliver Wyman diende daarop een klacht in bij de BNB.

De BNB liet een paar maanden geleden weten op zoek te zijn naar een partij voor het begeleiden van een stresstest voor lokale financiële instellingen, om zo te voldoen aan compliance-standaarden voor 31 augustus van dit jaar. Vele partijen dienden zich aan, en na een aantal rondes bleven Mazars, Oliver Wyman en Deloitte Bulgarije over.

Mazars viel af toen bleek dat er onregelmatigheden zaten in hun documentatie, waarna Deloitte en Oliver Wyman overbleven. Op basis van de technische voorstellen kwam Oliver Wyman als grote winnaar uit de bus, met 68 uit 70 punten, tegenover 44 voor Deloitte. De prijs was echter vele malen hoger: Oliver Wyman rekent 16,72 miljoen euro excl. btw tegenover 800.000 euro excl. btw van Deloitte. Deloitte kreeg daardoor de opdracht.

Oliver Wyman diende vervolgens een officiële klacht in bij de Commission for Protection of Competition (CPC), omdat ze het onrechtvaardig vinden dat ze de opdracht niet hebben gekregen. Oliver Wyman is van mening dat zij qua inhoud een beter voorstel hebben gedaan. Het bedrijf heeft veel ervaring met stresstesten; in 2012 werkte het voor de Spaanse regering om kapitaaltekorten in kaart te brengen. Daar rekende het 31,4 miljoen euro voor.

Oliver Wyman trok de klacht echter in vlak voordat die behandeld zou worden, zonder opgaaf van reden. De BNB heeft daardoor nu groen licht om met Deloitte Bulgarije in zee te gaan.

Bron: consultancy.uk

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.