Nieuws

DVE wil meer Poolse accountants inzetten

Het werk van DVE Accountants gebeurt gedeeltelijk door lokale accountants in Polen. Als het goed bevalt worden het er meer. DVE wil de Poolse accountant ook beschikbaar stellen voor andere accountantskantoren.

Het idee om Poolse accountants te werven ontstond toen DVE, accountantskantoor in Arnhem, er niet goed in slaagde om vacatures vervuld te krijgen. "Voor de samenstelpraktijk ging dat al zeer moeizaam. Voor de audit konden we niemand vinden, zelfs niet voor een kennismakingsgesprek", zegt Raymond Duijn RA, vennoot van DVE. "Alle beschikbare accountants worden weggekaapt door de grote kantoren."

Daarnaast, zo signaleert Duijn, daalt de instroom op de arbeidsmarkt van accountants uit het hoger onderwijs. "Via mijn netwerk kwam ik toen in aanraking met Poolse accountants en daar ontstond het idee. We hebben nu twee accountants uit Polen aangenomen, maar ze werken vanuit Polen. We gaan ze inzetten voor de audit."

Momenteel worden deze accountants nog ingezet voor de samenstelpraktijk. Alle gescande informatie wordt naar Polen gestuurd, waar de nieuwe medewerkers het verwerken in de boeken. "Dat is geen noviteit, het gebeurt vaker", beseft Duijn.

Plannen

Zijn plannen reiken echter verder dan de twee Poolse medewerkers op de loonlijst. "We willen Poolse accountants beschikbaar stellen voor middelgrote kantoren, om te helpen bij het samenstellen en de audit. Deelwaarnemingen en analyses zijn taken die Poolse accountants heel goed kunnen uitvoeren, zonder in Nederland te zijn."

Maar mocht dat nodig zijn, dan kunnen ze ook worden ingevlogen en zelfs worden gehuisvest in Nederland. "Daar zorgen wij dan voor. Polen is gelukkig niet heel ver weg, dat is het verschil met een land als India, waar financiële instellingen ook veel werk naar uitbesteden."

Deze activiteiten worden aangeboden vanuit een apart bedrijf dat Duijn hiervoor heeft opgezet. DVE ervaart nu proefondervindelijk hoe de Poolse accountant het doet. Het kantoor heeft zich echter wel voorbereid. "We hebben onderzoek gedaan naar de accountantsopleiding in Polen en de manier waarop accountants werken."

"Ze werken daar volgens dezelfde internationale standaards die ook hier van toepassing zijn. Toch zijn de tarieven van Poolse accountants lager dan die in Nederland. Praat je over de samenstelpraktijk, dan liggen de tarieven op een derde lager dan de onze. Bij de audit zijn de verschillen kleiner, maar nog altijd interessant."

Kwaliteit

Er zijn wel accentverschillen tussen de Poolse en de Nederlandse accountancy, heeft Duijn gemerkt. "Verantwoording richting de autoriteiten, bijvoorbeeld de fiscus, staat daar sterker op het netvlies dan het publiek belang. Bij ons zijn die prioriteiten iets anders."

Duijn beseft wel dat kwaliteitsbewaking een belangrijk onderwerp is bij het inschakelen van buitenlandse accountants, zeker als die nog vanuit het buitenland werken ook. "Bijvoorbeeld door bepaalde kwaliteitspunten te meten of door het invullen van questionnaires. Als kantoor en vennoot blijf je verantwoordelijk en niet de accountant in Polen waarmee je werkt."

Er is inmiddels een bestand van twaalf beschikbare accountants, zegt Duijn. Voor hen is een scholarship in de maak om hiaten te vullen in vaardigheden die ze als accountant nodig hebben voor Nederlandse kantoren. "Bijvoorbeeld op het gebied van automatisering. Ze werken daar voor controles met dezelfde systemen als hier, maar de content die ze gebruiken is net even anders."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.