Nieuws

'Winst Trump door scepsis over globalisering'

De zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen laat zien hoe sceptisch veel Amerikanen zijn over de voordelen van globalisering. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB).

"Er leven twijfels over de voordelen die vrije handel ons gebracht heeft. Dat is niet juist volgens mij'', aldus Knot. Hij is bezorgd over de impact van de verkiezingsuitslag op de financiële markten: "Wij zullen de markten nauwlettend volgen."

Met name de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro is volgens Knot niet goed voor Nederland. Hij waarschuwt verder dat een presidentschap van Trump veel onzekerheid met zich meebrengt, omdat zijn economische plannen nog onduidelijk zijn.

In zijn overwinningsspeech stelde Trump, zonder in details te treden, een “groot economisch plan'' te hebben dat de groei in de VS zal verdubbelen.

Goud en bitcoins

De prijzen van onder meer goud, andere edelmetalen en bitcoins zitten na de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten flink in de lift. Investeerders en spaarders zoeken een veilige bestemming voor hun geld, in reactie op de onzekerheid over onder meer het economisch beleid van Trump.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet waakzaam zijn, benadrukt Ewald Nowotny, ECB-bestuurslid en president van de Oostenrijkse centrale bank. Volgens hem zijn de centrale bankiers in Frankfurt voorbereid om in te grijpen op de financiële markten, mocht dat nodig zijn.

Handelsrelaties

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland benadrukken de traditioneel sterke economische betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten. De VS is voor Nederland de belangrijkste handelspartner buiten de EU. "Onze economieën zijn afhankelijk van stabiele en open handelsrelaties. Intensievere samenwerking op dit vlak biedt de kans wereldwijde standaarden op bijvoorbeeld milieu en sociaal terrein naar een hoger plan te tillen. Europese landen moeten er niet standaard van uit gaan dat Amerika de boontjes wel dopt op het wereldtoneel. Dit vraagt om een slagvaardige EU op terreinen als handel, klimaat, defensie en migratie."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.