Nieuws

Europese samenwerking keurmerken online diensten moet mkb zekerheid geven

Drie online keurmerken hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend, om zo mkb-ondernemers in Europa meer zekerheid te geven over de kwaliteit en betrouwbaarheid van online diensten.

De samenwerking is afgesloten tussen Zeker-OnLine (Nederland), Label Cloud (Frankrijk) en Trusted Cloud (Duitsland). Deze keurmerken stellen de betrouwbaarheid van cloudapplicaties in Nederland, Frankrijk en Duitsland vast. De drie landen werken samen met de Europese Commissie aan Europese harmonisatie van eisen aan online (administratieve) diensten. De samenwerking is medio december getekend tijdens een Frans-Duitse conferentie over digitale economie.

Met name ondernemers in het mkb aarzelen vaak nog om gebruik te maken van cloudtechnologie, omdat data daarmee daadwerkelijk wordt overgedragen en de gebruiker afhankelijk wordt van een cloudleverancier. Dat roept vragen op over de veiligheid van de infrastructuur, bescherming van persoonsgegevens, naleving van wet- en regelgeving, continuïteit en beschikbaarheid van de dienst. Ook de inbedding van cloudapplicaties in de totale it-omgeving van een bedrijf is een punt van aandacht. Antwoorden en garanties zijn vaak moeilijk te krijgen. Vanuit de Europese Commissie en nationale overheden wordt het gebruik van cloudtechnologie binnen het mkb gestimuleerd, daarom pleit de EC voor harmonisatie van online keurmerken.

De drie genoemde keurmerken stellen de betrouwbaarheid vast van applicaties voor cloudleveranciers in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Uitgangspunt is dat ondernemingen en gebruikers er op kunnen vertrouwen dat een cloudleverancier handelt in het belang van de ondernemer en zorg draagt voor een betrouwbare dienst.

Het Europese cloud-initiatief maakt deel uit van een pakket maatregelen voor de digitale single markt binnen Europa. Ambitie is om Europa te helpen bij het verkrijgen van een leidende rol in een data-gedreven economie.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.