Nieuws

GBNED-rapport over meldplicht datalekken en Privacy Shield

Onderzoeksbureau GBNED heeft in samenwerking met De IT-Jurist een rapport uitgebracht over de meldplicht datalekken en de 'Privacy Shield' die in de plaats is getreden van de 'Safe Harbor'-beschikking.

Sinds 1 januari 2016 moet een ernstig datalek direct worden gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen College bescherming persoonsgegevens (CBP). Of een datalek gemeld moet worden is afhankelijk van de (potentiële) impact van het datalek op de bescherming van de persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen.

Daarnaast heeft de Europese rechter eind vorig jaar de Safe Harbor-beschikking ongeldig verklaard. De Safe Harbor-beschikking was bedoeld om een passend beschermingsniveau te waarborgen van datadoorgifte van persoonsgegevens tussen de EU en de VS. Op 2 februari 2016 hebben de EU en de VS na een lange onderhandeling een 'akkoord', genaamd de 'Privacy Shield', bereikt over de opslag van privégegevens van Europeanen op Amerikaanse servers. Wel is door de Europese Commissie aangegeven, dat de exacte juridische inhoud van het akkoord de komende weken nog nader wordt ingevuld. De inhoud moet tevens nog goedgekeurd worden door de Europese lidstaten. Vervolgens is uiteraard de vraag wat uiteindelijk de Europese rechter zal vinden van deze opvolger van de Safe Harbor-beschikking. Eén van de bezwaren op de eerdere Safe Harbor-beschikking van de Europese rechter betreffende het feit, dat Europese burgers de VS niet kunnen aanspreken vanwege misbruik van hun data, lijkt niet zijn opgelost in de nieuwe deal.

Op verzoek van GBNED heeft De IT-Jurist de informatie over de meldplicht datalekken en de Privacy Shield op een rij gezet in een rapport. Het rapport is gratis op te vragen.

Het rapport wordt geactualiseerd als er ontwikkelingen zijn te melden, met name op het gebied van de nieuwe Privacy Shield.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.