Nieuws

IFAC: 'Matig optimisme bij kleine en middelgrote kantoren'

Accountants die werkzaam zijn bij kleine tot middelgrote kantoren zijn over het algemeen licht optimistisch over 2016. De meeste kantoren verwachten gelijke of licht stijgende winsten over alle servicelijnen.

Dat meldt de International Federation of Accountants (IFAC) op basis van de IFAC Global Survey, het grootste wereldwijde onderzoek onder kleine tot middelgrote kantoren. Het onderzoek heeft 6.725 respondenten verdeeld over kantoren in 169 landen, die tezamen 800.000 mkb-klanten bedienen.

De verwachte winsten voor 2016 zijn wat lager dan die in 2015, maar de accountants maken zich wel wat minder zorgen over de gebruikelijke uitdagingen die kantoren hebben. Verreweg de grootste kopzorgen komen van de economische omstandigheden: 61 procent maakt zich zorgen om de economie. Tweede op de lijst is stijgende kosten, met 58 procent.

Verder is 47 procent van de respondenten bezorgd over het binnenhalen van nieuwe klanten, 44 procent over regelgeving, 43 procent over het onderscheidende vermogen ten opzichte van de concurrentie en 41 procent ligt wakker van de druk op de tarieven.

Gevraagd naar wat de grootste invloed op het beroep zal hebben, noemen de kantoren regelgeving (52 procent), competitie (46 procent) en technologie (43 procent) als top drie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.