Nieuws

Schikking van 1,2 miljard euro in Fortis-zaak

De Belgische verzekeraar Ageas schikt een serie rechtszaken wegens onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis, die in 2008 kopje onder ging. Met de schikking is een bedrag van 1,2 miljard euro gemoeid.

Het Belgische-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN Amro over. Daarmee werd de kapitaalpositie dusdanig verzwakt, dat het bedrijf niet in staat was de kredietcrisis die kort daarop losbarstte het hoofd te bieden.

In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen genationaliseerd, terwijl de Belgische bankactiviteiten verkocht werden aan BNP Paribas. Het restant van het financiële concern ging als verzekeraar verder onder de naam Ageas. Aandeelhouders zagen hun bezit dramatisch in waarde zakken.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) behoort tot de partijen die sindsdien namens gedupeerde aandeelhouders aandringen op schadevergoeding. Fortis zou wanbeleid hebben gevoerd en beleggers hebben misleid door informatie over de zwakke kapitaalpositie achter te houden.

Topman Bart De Smet van Ageas sprak van "een eerlijke en redelijke schikking" met de aandeelhouders van Fortis. Hij hoopt dat daarmee een streep kan worden gezet onder een "onzekere en moeilijke periode". Overigens betekent de schikking niet dat Ageas ook schuld erkent.

De VEB is trots op het bereikte resultaat. "De vandaag aangekondigde schikking is een belangrijke stap op weg naar compensatie voor tienduizenden gedupeerde aandeelhouders", zei directeur Paul Koster. Verder zijn de Belgische beleggersvereniging Deminor en de claimorganisaties Stichting FortisEffect en SICAF bij de deal betrokken.

De schikking wordt nu voorgelegd aan het gerechtshof in Amsterdam. Die beoordeelt onder meer of de geboden compensatie billijk is en of de betrokken claimorganisaties representatief genoeg zijn. Pas als het hof de overeenkomst algemeen bindend verklaart, kan het beschikbare bedrag onder de gedupeerden worden verdeeld. Dat kan nog anderhalf tot twee jaar duren.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.