Nieuws

AP: 'Zwarte lijst bankmedewerkers rechtmatig'

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het Tuchtrechtelijk Register van Stichting Tuchtrecht Banken rechtmatig verklaard.

De AP heeft geconcludeerd dat de zogenoemde 'zwarte lijst' van bankmedewerkers voldoende privacywaarborgen bevat. Banken zijn wettelijke verplicht om een tuchtrechtelijke regeling te hebben. Een externe, onafhankelijke organisatie moet deze regeling uitvoeren en bij de banken is dit de Stichting Tuchtrecht Banken. De stichting werd opgericht op voorspraak van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De Stichting Tuchtrecht Banken heeft een zwarte lijst opgesteld (het Tuchtrechtelijk Register). Op deze lijst registreert de stichting voortaan bankmedewerkers die een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd hebben gekregen, zoals een tijdelijk beroepsverbod. Het feit dat iemand geregistreerd staat, wordt gedeeld met de deelnemende banken. Het doel hiervan is recidive te helpen voorkomen en bij te dragen aan de integriteit van bankmedewerkers.

Tuchtrecht banken

Het tuchtrecht is bij banken in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Het is officieel actief sinds 1 april 2015, de dag dat de bankierseed wettelijk van kracht werd. Afgelopen jaar hebben meer dan tachtigduizend krachten in de sector de vereiste beloftes gedaan. Bij overtreding van de gedragsregels kunnen medewerkers individueel worden bestraft via het tuchtrecht. Straffen kunnen variëren van een berisping tot een beroepsverbod voor drie jaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.