Nieuws

'Adviesbureau kritisch over bonus Shellbaas'

Het toonaangevende adviesbureau Glass Lewis heeft kritiek op de bonus van Shelltopman Ben van Beurden.

Glass Lewis adviseert aandeelhouders tegen de beloning van de bestuurder te stemmen tijdens de aandeelhoudersvergadering, aldus zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag. Van Beurden zag zijn basissalaris over afgelopen jaar met acht procent dalen, maar zijn bonus ging met zes procent omhoog ten opzichte van 2014.

"Wij blijven bezorgd over de discrepantie tussen bonussen en financiële prestaties", aldus het adviesbureau in een rapport dat door de krant werd ingezien. Shell rapporteerde over 2015 een daling van de nettowinst van 87 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,9 miljard dollar.

Glass Lewis adviseert naar eigen zeggen 1.200 klanten, waaronder een aantal van de grootste institutionele beleggers ter wereld. Een woordvoerder van Shell liet The Wall Street Journal weten dat het concern de beloningen van bestuurders spiegelt aan het "leveren van de strategie, gemeten met zowel korte- als langetermijndoelstellingen". Daarbij is volgens Shell een "duidelijke afstemming" tussen de prestaties en het beloningsbeleid.

In maart gaf Shell in het jaarverslag al aan dat de bonus van Van Beurden was gebaseerd op zijn "sterk leiderschap zowel strategisch als operationeel". Overigens zijn niet alle stemadviesbureaus tegen de beloning, zo gaf Institutional Shareholder Service het advies het beloningspakket goed te keuren.

De afgelopen tijd is er vaker kritiek op het bonusbeleid van bedrijven in de olie-, gas- en grondstoffenbedrijven, in relatie met de malaise in de sector. Zo stemden aandeelhouders van olieconcern BP en mijnbouwer Anglo American onlangs tegen de bonussen van de topmannen. Hoewel deze stemmingen niet bindend waren, tonen ze wel onvrede.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.