Nieuws

ECA tikt 'Europees MIT' op de vingers

Het European Court of Auditors (ECA) heeft het European Institute of Innovation and Technology (EIT) in een rapport op de vingers getikt, wegens onder meer slecht management en personeelsbeleid.

Het EIT, gevestigd in Boedapest, zou het Europese antwoord op MIT moeten zijn: een groot wetenschappelijk instituut dat het Europese centrum zou moeten worden van hoogwaardig onderzoek van de exacte wetenschappen. Van het begin af aan was er veel kritiek op het project, dat er doorheen zou zijn gedrukt door José Manuel Barroso, de voormalige voorzitter van de Europese Commissie. Het instituut, dat in 2005 werd bedacht en in 2008 officieel van start ging, heeft een budget van maar liefst 2,7 miljard euro voor de periode 2008-2020.

Alex Brenninkmeijer, bij ECA verantwoordelijk voor het rapport, is kritisch over het management van het EIT: "Het EIT is onderbemand, wordt slecht gemanaged en moet nog een flinke berg beklimmen om zijn potentie waar te maken." Brenninkmeijer is ook kritisch over hoe de EU omgaat met dit soort projecten. "Er zijn significante operationele wijzigingen en aanpassingen van de regelgeving nodig om de innovatiecapaciteit van de EU te verbeteren." In het rapport wordt onder meer geconcludeerd dat de financieringsmodel van het EIT moet worden herzien, en het geeft aanbevelingen voor de richtingen die het EIT op moet wat betreft het bestuur en het soort onderzoek.

Het management van het EIT zegt het met het merendeel van de aanbevelingen eens te zijn en zegt meer op de positieve kanten van het rapport te willen focussen. "Het mag ook wel gezegd worden dat het rapport bevestigt dat het EIT bepaalde doelen wel behaalt, zoals het linken van de markt, educatie en onderzoek om zo innovatie en ondernemerschap in Europa te stimuleren", aldus Martin Kern, de huidige interim-directeur bij EIT. Volgens hem focust het rapport vooral op de periode 2010-2014, en zijn sindsdien veel van de problemen opgelost.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.