Nieuws

KNVB bevestigt degradatie FC Twente

De KNVB heeft woensdag bevestigd dat FC Twente door de licentiecommissie is bestraft met degradatie naar de Jupiler League.

Dat is de straf voor het financiële wanbeleid in de afgelopen jaren, onder meer in relatie tot investeringsfonds Doyen.

De club kan in beroep gaan. Het besluit moet sowieso nog voorgelegd worden aan de Centrale Spelersraad (CSR), die een niet-bindend advies kan uitbrengen.

De licentiecommissie vond het op basis van het verleden rechtvaardig om de licentie in te trekken, maar achtte het gezien de inspanningen van de laatste paar maanden ook te rechtvaardigen om de club uit Enschede de licentie voor betaald voetbal te laten behouden.

Compromis

Op basis van het reglement kon de commissie alleen kiezen tussen een boete van 42.250 euro en intrekken van de licentie. Het eerste vond de commissie disproportioneel licht, het tweede disproportioneel zwaar. De commissie trekt de licentie daarom in, maar verleent direct een nieuwe waarmee de club instroomt op het laagste profniveau, de Jupiler League.

De commissie hoopt met dit compromis recht te doen aan alle betrokkenen. Enerzijds een streep onder het verleden waarin de club bond en eredivisieclubs misleidde, anderzijds een kans om voort te gaan op de ingeslagen weg en weer een gezonde club te worden.

Belastende informatie

De licentiecommissie stelt dat het de afgelopen maanden op nog meer belastende informatie is gestuit dan voorafgaand aan het onderzoek bekend was. Was die informatie in december 2015 al bekend geweest, had de commissie de licentie naar eigen zeggen per direct en onvoorwaardelijk ingetrokken.

FC Twente eindigde dit seizoen als dertiende in de eredivisie en kreeg in april al drie punten aftrek. Vorig seizoen gebeurde dat ook al twee keer omdat de club zich niet hield aan de afspraken in het zelf opgestelde plan van aanpak om weer financieel gezond te worden. De club staat sinds november 2014 onder curatele van de KNVB.

Doorvechten

FC Twente legt zich niet neer bij een gedwongen degradatie uit de eredivisie. "We blijven doorvechten, we beraden ons over volgende stappen", reageerde interim-directeur Onno Jacobs van de club uit Enschede woensdag op de straf van de licentiecommissie.

Jacobs kon nog niet zeggen of FC Twente een advocaat in de arm gaat nemen. "We zijn nu verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof", zei hij. "De licentie wordt ingetrokken door het handelen van het oude FC Twente. En we krijgen een nieuwe licentie op basis van hoe het nieuwe FC Twente handelt."

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.