Nieuws

Open brief Kamerlid Ronald van Raak over rol KPMG bij gokindustrie Antillen

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) zet samen met VVD-collega André Bosman zijn onderzoek naar de gokindustrie op de Antillen en de rol van KPMG daarbij voort.

Dat schrijft Van Raak in een open brief op de website The Post Online aan KPMG Nederland-bestuursvoorzitter Albert Röell.

In maart van dit jaar stelden de Kamerleden vragen over illegale online gokbedrijven die opereren vanuit Curaçao en zich richten op onder andere de Nederlandse markt. Veel van deze bedrijven doen dit via telecombedrijf UTS en een aantal houdt ook kantoor in het pand van UTS, aldus Van Raak in zijn open brief. Het telecombedrijf is in handen van de Curaçaose overheid. KPMG Dutch Caribbean is controlerend accountant van UTS en verleent er volgens de informatie van Van Raak ook allerlei andere diensten.

Daarnaast stelden Van Raak en Bosman vragen over de connectie van KPMG met Francesco Corallo. Deze Siciliaance casino-eigenaar op Sint Maarten betaalde steekpenningen aan voormalig premier Gerrit Schotte van Curaçao, in ruil voor politieke invloed. Schotte werd daarvoor in maart veroordeeld tot drie jaar cel. Corallo liet in een interview in september 2015 weten dat KPMG zijn bedrijf controleerde.

In een reactie stelde KPMG Dutch Caribbean dat die informatie onjuist was. Het kantoor heeft de controleopdracht begin 2015 op eigen initiatief beëindigd en in voorgaande jaren “geen controleverklaring afgegeven bij deze opdracht”. Van Raak noemt de reacties van KPMG Dutch Caribbean tot op heden echter “niet geruststellend”. “Ze ontkennen connecties te hebben met gokbazen als Corallo, maar verklaren tegelijk dat zij vorig jaar alle contacten met hem hebben verbroken.”

Van Raak zegt samen met collega Bosman door te gaan met het eigen onderzoek. “Maar we zijn niet de enigen. Samen met VVD-collega André Bosman heb ik gevraagd om een grootschalig onderzoek naar de gokwereld op de Antillen, een onderzoek dat Nederland nu samen met de VS (drugs) en Italië (maffia) uitvoert.”

“Het lijkt me goed als KPMG nu ‘openhartig’ is en misstanden op de Antillen gaat aanpakken. Dat is beter dan nog langer te wachten, op wat onvermijdelijk toch komen gaat.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.