Nieuws

'Identiteit accountantskantoor in gevaar'

Adviesafdelingen van accountantskantoren kunnen weliswaar bijdragen aan bijvoorbeeld de innovatiekracht en de kwaliteit van het assurance-proces, ze kunnen ook de identiteit van het accountantskantoor in gevaar brengen, als het aandeel van de accountantspraktijk op de totale activiteiten afneemt.

Dat stelt scheidend hoogleraar Accountancy Hans Gortemaker RA van Erasmus School of Economics in zijn afscheidsrede Panta Rhei 2. Gortemaker neemt op vrijdag 10 juni 2016 na 26 jaar afscheid van Erasmus Universiteit Rotterdam.

Met een terug- en vooruitblik staat Gortemaker in zijn afscheidscollege stil bij de kantoren, de ontwikkelingen op het gebied van assurance en bij de opleiding (onderwijs) en onderzoek.

Voorwaarden aan adviseurs

Hij stelt voorwaarden aan adviseurs die, naast openbare accountants, binnen de kantoren werkzaam zijn. Zij dienen te beseffen dat zij onderdeel zijn van een organisatie met een focus op accountancy en de bijbehorende vereisten van kwaliteit en ethiek, met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Gortemaker breekt een lans voor de adviesfunctie die rechtstreeks voortkomt uit de assurancewerkzaamheden.

Nuance AFM

Hij spoort de externe toezichthouder (AFM) aan een meer genuanceerd oordeel te geven: het is niet allemaal kommer en kwel. Ook besteedt Gortemaker in zijn rede aandacht aan technologische ontwikkelingen (data-analyse) en werpt hij een blik op het beroep in 2040.

Over Hans Gortemaker

Naast de controle van de jaarrekening is de belangstelling van Hans Gortemaker uitgegaan naar het toevoegen van zekerheid aan  niet-financiële informatie, zoals het bestuursverslag en het integrated report. Zo was hij betrokken bij het ontwikkelen van het zogenoemde assurance framework. Onderzoeksvragen die hierbij naar voren komen zijn onder meer de te bereiken niveaus van zekerheid en nieuwe vormen van communicatie.

Hans Gortemaker (1948) was sinds 1990 hoogleraar Accountancy, in het bijzonder Controleleer aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was vele jaren betrokken bij de accountantsopleiding van de beroepsorganisatie, waaronder een hoogleraarschap aan Nyenrode University, alsmede bij de accountantsopleiding op de Nederlandse Antillen.

Gortemaker combineerde zijn hoogleraarschap gecombineerd met zijn werkzaamheden bij PricewaterhouseCoopers (PwC). Daar gaf hij leiding aan de beroepsgroep accountants in Nederland en vervolgens aan de Europese accountantspraktijk. In die functie was hij lid van het wereldwijde bestuur van PwC accountants. Zijn cliëntenportefeuille omvatte grote controle- en adviesopdrachten.

Na zijn vertrek bij PwC was hij een aantal jaren directeur van de Erasmus School of Accounting & Assurance, en van de capaciteitsgroep Bedrijfseconomie van Erasmus School of Economics. Nu is hij actief in bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.